Vertrouwen in bestuurders is laag

Vandaag de dag heeft de werknemer weinig vertrouwen in de bestuurders van grote landelijke en wereldwijde organisaties. Nu steeds vaker in het nieuws komt welke schandalige vergoedingen bestuurders opstrijken neem het wantrouwen toe. Steeds vaker hoort de werknemer dat er bezuinigt moet worden, maar dit staat niet in verhouding met de extreme bonussen en salarissen. Ergens gaat er dus iets mis wat het vertrouwen niet ten goede komt.

Kritische burgers en werknemers

Zakelijk en bestuurlijk Nederland staan voor de zware opgave om het vertrouwen terug te winnen van steeds kritischere, mondigere en zelfverzekerde burgers en dat in een tijdperk van hyperconnectiviteit. De Trust Barometer verkent ook de gedragingen die het vertrouwen van het Nederlandse publiek in instellingen beïnvloeden. Gedragingen die vertrouwen bouwen, zijn: betrokkenheid (het juist behandelen van werknemers en het luisteren naar feedback van klanten), integriteit (transparante en open bedrijfsvoering) en maatschappelijke verantwoordelijkheid (een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap). Vandaag de dag wegen deze gedragingen zwaarder dan de financiële prestaties of innovaties als het gaat om het verdienen van vertrouwen. Dit in tegenstelling tot 2008, toen deze operationele gedragingen volgens respondenten juist nog de basis vormden voor een sterke reputatie.

Belang van luisteren

Een onderdeel wat erg vaak vergeten wordt is het luisteren naar feedback en feedback geven. Het is essentieel voor elke organisatie om goed naar elkaar te luisteren. Vooral in de onderste en middelste laag van een organisatie weten mensen welke zaken in de praktijk spelen. Toch zien we dat bestuurders en topfunctionarissen weinig tot geen aandacht schenken aan deze categorie. Met als gevold dat de ‘normale werknemer’ zich niet gewaardeerd voelt. Dit zal frustraties gaan opwekken en dit alles komt niet ten goede voor de productiviteit. En tip voor de bestuurders: luister naar de mening van de werknemers en haal daar je voordeel uit!

Comments are closed.