Veiligheid bij slagbomen

Wanneer je aan slagbomen denkt, zul je denken dat een slagboom simpelweg een slagboom is en dat er niet veel varianten zijn. Dan heb je het echter niet helemaal bij het rechte eind. Je hebt automatische slagbomen en manuele slagbomen, waarbij er ook allerlei verschillende toepassingen mogelijk zijn. Denk aan betaalmethodes om zo langs de slagboom te kunnen. Als het om slagbomen gaat zijn er ook tal van voorschriften en eisen. Bij de aanschaf van een slagboom dien je hier rekening mee te houden, alsook bij het (laten) plaatsen.

Bij een slagboom moet voorkomen worden dat mensen die er onverhoopt onder door lopen te maken krijgen met het schaareffect, worden meegesleept, zich bezeren omdat er snijwonden ontstaan of dat ze vast blijven haken aan de slagboom. Hier zijn allerlei veiligheidsregels voor opgesteld. Wanneer de slagboom is geplaatst, is het belangrijk om de krachten tijdens het sluiten te testen. Op deze manier kan het risico en de impact van verplettering worden onderzocht. Iedere zes maanden moet een slagboom ook worden gecontroleerd op de werking van diverse veiligheidssystemen.

De veiligheid speelt dus een belangrijke rol bij slagbomen. Het is ook belangrijk om te weten dat je een slagboom alleen voor voertuigen mag gebruiken. Je mag een slagboom dus niet gebruiken om voetgangers of fietsers ergens te weren. Hiervoor bestaan wel andere mogelijkheden, maar het is dus wettelijk verboden om fietsers en voetgangers te weren door middel van een slagboom. Informeer bij een aanbieder van slagbomen naar de mogelijkheden en eisen van een slagboom.

Comments are closed.