Renovatie plat dak

Niets duurt voor eeuwing en dat telt ook voor je dakbedekking. Ooit moet je jouw bedekking wel eens vervangen worden om dezelfde graad aan dakisolatie te garanderen. In dit artikel leggen wij je in 4 korte stappen uit hoe je jouw plat dak kan renoveren.

Een goede plat dak heeft een sterke isolatie waardoor je de stookkosten aanzienlijk kan verlagen. Om de isolatie van een bestaand plat dak te verbeteren is een na-isolatie met isolatieplaten een ideale oplossing. Let wel op, dit vraag om specialisten werk. Wanneer je twijfelt over de haalbaarheid van deze klus schakel je best een vakman in.
Diegene die de klus wel aandurven moeten volgend materiaal en gereedschap ter beschikking hebben.

  • Materiaal:  Isolatieplaten (voor dakisolatie), EPDM-folie, Contactlijm, Secondelijm, EPDM-pasta, Voorgevormde uitloop.
  •  Gereedschap:Verfroller, Rolmeter, Breekmes, Harde borstel, Decoupeerzaag, Klokboor, Groot gekarteld mes

 

Wanneer alles binnen hand bereik is ben je klaar om aan de slag te gaan.

Stap 1: dak reinigen

Zorg eerst en vooral dat de huidige dakbedekking schoon is, dik wilzeggen dat er geen vuil of mos meer aan de roofing mag plakken. Mos vormt zich snel op de roofing van een plat dak. Het is dus handig om de bodem te behandelen met een moswerkend middel. Breng het product volgens de juiste dosering aan met een borstel over het dakoppervlak. Laat het inwerken (meestal een uurtje, maar raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor uitsluitsel) en spuit het dak zuiver met een hogedrukreiniger.
Nadat je roofing oppervlak schoon is kan je uitkijken naar scheurtjes of andere beschadigingen. Repareer beschadigingen in de dakbedekking met reparatiepasta en stroken dakbedekking. Dakbedekking die in echt slechte staat  en niet meer te repareren valt moet je vernieuwen.  Controleer of de dakrand, na het plaatsen van de isolatie nog voldoende uitsteekt (minstens 7 cm). Wanneer dit niet het geval is moet je dunnere isolatieplaten gebruiken of de dakrand verhogen.

Stap 2: isolatieplaten plaatsen

Nadat de werkplaats gezuiverd is kan het plaatsen beginnen. Plaats de eerste rij isolatieplaten in de lengterichting van het dak en laat de kopse kanten nauwkeurig aansluiten.
De volgende rij leg je zodat de platen ten opzichte van elkaar in halfsteensverband komen te liggen. Je kan de platen met een decoupeerzaag doormidden zagen om een perfect pasvorm te verkijgen. Het is belangrijk dat de rijen zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen en indien de platen beschikken over een tand- en groefsysteem, zorg dan dat ze perfect in elkaar passen.
Wanneer alles geplaatst is, maak dan boven de afvoer, bij het laagste punt van het dak, een gat in de isolatie met een klokboor of met een groot gekarteld mes.

Stap 3: isolatie fixeren

Om de isolatieplaten op hun plaats te houden, dek je ze af met een EPDM-folie. Deze folie bevestig je dankzij speciale contactlijm op de isolatieplaten. Let op, sommige naakte isolatieplaten mag je niet rechtstreeks met de EPDM-folie verlijmen, dan moet je er eerst nog een houten ondervloer op vastschroeven. Isolatieplaten met een glasvliesbekleding mag je wel rechtstreeks met de EPDM-folie afwerken. Als je hierover meer informatie wenst kan je het best even navragen in de handel.
Wanneer de lijm over het gewenste dakoppervlak is aangebracht wacht je tot deze droog aanvoelt. Daarna druk je de eerste band EPDM-folie vast op het dak door middel van een harde borstel.
Brend nu de lijm aan voor de volgende foliebaan op het dak. Breng ook lijm aan op een gedeelte van de eerste baan EPDM, zodat de foliestroken elkaar overlappen (zo’n 10 tot 15cm).
Werk op deze manier het hele dak af. De randen kan je afwerken met zink of loodslabben, maar milieuvriendelijker en moderner zijn EPDM-slabben met aluminiumverstevigingen.

Stap 4: afvoer voorzien

Nadat de isolatie is aangebracht is het niet onbelingrijk om een afvoer gat te voorzien. Snij dus boven de afvoer een gat in de EPDM-folie om de voorgevormde uitloop in te plaatsen.
Maak vevrolgens  het oppervlak rondom het gat zuiver en breng een laag EPDM-pasta aan voor je de uitloop plaatst. Tot slot druk je de slab van de uitloop stevig aan.

En Klaar!
Je kan nu genieten van je gerenoveerd plat dak en van een hogere dakisolatie waarde.

Comments are closed.