Regelgeving en de sloperij branche

De regels en wetten over sloperijen worden steeds strenger de laatste jaren. Daarom moesten veel sloperijen stoppen met het runnen van de sloperij. De regels werden aangescherpt omdat men vond dat het milieu te veel vervuild werd door de sloperijen. De regels werden niet alleen strenger in Nederland maar in heel Europa werden de regels alsmaar strenger. De regels worden goed nageleefd vanwege de vele controles die er worden gehouden op de sloperijen. Als je als sloperij je niet aan de regels houdt kun je hoge boetes krijgen. En veel sloperijen konden deze boetes niet betalen, waardoor ze op de fles gaan of besloten vroegtijdig de brui er aan te geven.
Iedere grote stad heeft een sloperij
In Nederland kun je nog steeds veel autosloperijen vinden. Bijna elke grote stad heeft wel een autosloperij waar ze aan auto slopen doen. Je kunt autosloopbedrijven in twee groepen verdelen: de grote autosloperijen en de kleinere sloperijen. De grootschalige autosloopbedrijven halen vaak door heel Nederland sloopauto’s op. Soms zelfs in België of vlak over de grens in Duitsland.  Dat je sloopauto wordt opgehaald is natuurlijk een goede service want rijden met een sloopauto mag absoluut niet en zelf voor vervoer zorgen is omslachtig.

De meeste sloperijen zijn erg klantgericht en bieden een goede service aan. Dat moet ook wel met de vele concurrentie die de bedrijven hebben. Naast het slopen van auto’s bieden ze het ook nog aan om onderdelen te kopen van oude auto’s die het nog goed doen. De sloperij knapt de onderdelen en verkoopt deze zodat anderen er nog plezier van kunnen hebben.

Comments are closed.