Hoe kun je een ondernemingsplan maken en vind je informatie?

Simpel, je gaat voor de computer zitten, start Word op (of welke tekstverwerker dan ook) en begint te typen. Ja hoor, er zijn echt mensen die dat op die wijze aanpakken. En dat kan. Natuurlijk je loopt grote kans dat het resultaat langer duurt dan je had gedacht, er weinig structuur in je pan zit, je allerlei onderdelen bent vergeten en de financiële berekeningen onvolledig zijn of niet kloppen.

Een ondernemingsplan maken is een heel belangrijk fundament onder jouw toekomstige onderneming. Het is de basis waarop je jouw nieuwe bedrijf gaat starten. Net zoals je een huis niet op drijfzand bouwt, maar daar een goede fundatie onderzet, zo start je ook geen onderneming zonder de voorbereiding van een ondernemingsplan maken.

Je wilt ondernemer worden en een van je drijfveren is om zelf verantwoordelijk te zijn, vrijheid en beslissingen zelf te kunnen nemen etc. Dat betekend echter niet dat je niet kunt leren van de miljoenen die je zin voorgegaan op het ondernemerspad. Een ondernemingsplan maken is een beetje een vak apart en door gebruik te maken van de kennis, kunde en ervaring van anderen kun je in veel kortere tijd en voor weinig geld een uitstekend ondernemingsplan maken.

Een ondernemingsplan maken zelf doen of uitbesteden?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen  een het maken van een ondernemingsplan uit te besteden aan een adviseur , coach of accountant. Probleem is wel dat een ondernemingsplan maken iets is dat je voor jezelf moet doen. Het belangrijkste punt is dat het jou zelf aan het denken zet over je onderneming, je markt product of diens, kansen en mogelijkheden etc. Een ander kan dat niet voor je doen en het later lezen van een door een ander geschreven plan heeft domweg niet dezelfde invloed. Zelf doen is verreweg de beste methode. Echte r hoe pak je dat dan aan? Er is tegenwoordig prima ondernemingsplan software op de markt die jou kan ondersteunen. Deze software zorgt ervoor dat alle belangrijke onderdelen aan bod komen en zet je aan het denken over de punten die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Daarnaast kun je natuurlijk op het we allerlei informatie vinden. Bijvoorbeeld bij het MKB of op forums zoals higherlevel etc. Met de juiste hulp, ondersteuning en informatie kan elke aspirant ondernemer een goed doordacht plan ontwikkelen en zo de stevige fundamenten leggen die leidden tot een succesvolle onderneming.

Comments are closed.