Het verwijderen van moeren, bouten en schroeven

Wanneer je iets in elkaar zet is het belangrijk dat dit goed gebeurt. Het moet stevig zijn en niet zomaar weer uit elkaar vallen. Om deze reden draaien mensen hun bevestigingsmateriaal vaak erg strak aan. Toch kan het ook zo zijn dat je toe bent aan nieuwe meubels, of dat je iets verplicht uit elkaar moet halen wegens een verhuizing. In zo’n geval is het handig als je weet hoe je deze bevestigingsmaterialen het beste weer losmaakt. Moeren en bouten die muurvast zitten zijn namelijk niet makkelijk los te maken en hetzelfde geld voor goed vastzittende schroeven.

Laten we beginnen bij het losmaken van moeren en bouten. Een gouden tip is om erop te slaan met een hamer alvorens je gaat proberen deze los te maken. De klappen zorgen er namelijk voor dat ze ‘schrikken’. Hierdoor gaan ze vast iets losser zitten. Is dit niet voldoende? Doe dan wat smeermiddel of olie op de moeren en bouten. Laat dit even intrekken en probeer ze nog eens los te draaien. Als het goed is moet het nu vrij gemakkelijk gaan. Om van tevoren te voorkomen dat ze zo vast gaan zitten, is het verstandig om ze voor gebruik in te smeren met wat kopervet. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker los te maken zijn wanneer dit nodig is.

Dan hebben we ook nog schroeven. In veel gevallen zitten deze erg vast in de muur gedraaid. Toch is het redelijk makkelijk om deze weer los te krijgen. Maak wat keukenrol nat met azijn en leg het een nacht lang over de schroef zodat de azijn in kan trekken. De azijn laat de kalk rondom de schroef oplossen waardoor je meer ruimte krijgt. Vervolgens is het erg eenvoudig om de schroef uit de muur te halen. Ook schroeven kun je van tevoren behandelen om het makkelijker te maken ze later weer uit de muur te halen. Dit doe je door ze voor gebruik in te smeren met vaseline.

Comments are closed.