Het paradijsje van Anita Ammerlaan

Onderstaande tekst verscheen in BN De Stem, editie Roosendaal op zaterdag 15 december.
Auteur Ton Meeuwis

Het Paradijsje van Anita

Er is in Roosendaal helemaal niets te doen op het gebied van kunst. Dat zeg ik niet, dat hoor ik wel eens van mensen die zelf nergens naartoe gaan. In werkelijkheid is er volop te doen, op allerlei gebied.

De afgelopen week liep ik wat in het rond, ik was de stad in gegaan, en op de Markt, op nummer 39, deed ik een deur open. Voor mijn verbaasde ogen opende zich een ruimte met 1150 vierkante meter. Vol met kunstwerken. Beeldhouwwerk, schilderijen en objecten. Hartstikke leuk. Ik ga u erover vertellen. Met enthousiasme

Ja, daar stond ik wel even te kijken in die grote ruimte. Pal voor me lagen drie grote bollen, beplakt met fragmenten van schilderijen. Mooi werk van Erik Loman. ‘Kunst moet rollen’ staat er op de vloer voor de bollen geschreven.
Anita Ammerlaan kwam op me toelopen om tekst en uitleg te geven. „Leuk, hè”, zei ze over de grote bollen. „Als Erik Loman aan zijn schilderijen werkt, gooit hij ook veel weg. Hij heeft die afgekeurde stukken doek in stukjes geknipt en er grote ballen mee beplakt.”
Ze wijst op een stapel schilderkistjes. Loman heeft die kistjes beschilderd. Los en als stapeling vormen ze een nieuw kunstwerk.

De Roosendaalse kunstenares Anita en haar partner Patrick kregen op een gegeven moment de ruimte aan de Markt in de schoot geworpen. Ze mogen er blijven tot de winkel weer verhuurd wordt.
Ik geloof dat er ooit tapijt in verkocht werd en later designmeubelen.

Het tweetal exposeert er zelf, maar nodigde ook een vijftal bevriende kunstenaars uit. Die hadden daar wel oren naar. Ze kwamen van heinde en verre met busjes vol kunst aangesneld.
Het is dan ook een uiterst verrassend geheel geworden. Een bezoek meer dan waard.
Het heet nu Atelier en Expositieruimte Anita Ammerlaan. Daar is geen woord scheef aan.
Ik heb geruime tijd rondgelopen.

Zelf was ik vooral gecharmeerd van het prachtige beeldhouwwerk van Sylvia Verhoeven.
Jammer alleen dat dat dit edele kunstgenot de lagere zielendelen van mijn wezen raakt. Een ingewikkelde manier om te zeggen dat ik er buitengewoon hebberig van word.
Maar met de dure feestdagen nog in het achterhoofd en vooral in de lege achterzak, heb ik mijn blik moeten afwenden. Niet heel erg, want er is genoeg te zien.

Anita, die de Willem de Kooning kunstacademie gedaan heeft, specialiseert zich in het schilderen van runderen. Ze haden thuis een melkveebedrijf, vandaar.

Ik merk nu dat ik aan een beschrijving van Markt 39 begonnen ben. Daar stop ik meteen weer mee, want eigenlijk is er geen beginnen aan.
U moet gewoon zelf een keer naar binnen stappen. Het paradijsje van Anita is open op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 1700 uur. Gaan!

www.facebook.com/AtelierExpositieruimteKunstenaarAnitaAmmerlaan

Onze exposerende kunstenaars: Peter Hendriks(beelden), Sylvia Verhoeven(beelden), Henk Veen(schilderijen), Erik Loman(schilderijen en objecten), Jan van Well(schilderijen), Anita Ammerlaan(schilderijen) en Patrick Roelofs(digitale kunst).

www.peterhendriks.eu www.sylvia-verhoeven.nl www.henkveen.nl www.erikloman.com www.janvanwell.nl www.anitaammerlaan.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.