Fiets kopen en de geschiedenis van fietsen

De fiets is niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Het aantal fietsen is de laatste jaren enorm toegenomen in Nederland. Er zijn in Nederland zelfs meer fietsen dan mensen! Wilt u toevallig een fiets kopen? Een fiets kopen doet u gemakkelijk bij Atlas Fietsen. In dit artikel zullen wij u wat meer vertellen over de geschiedenis van de fiets en hoe het kan dat de fiets zo enorm populair is in Nederland.

De loopfiets 

In Frankrijk werd er voor het eerst geëxperimenteerd met een loopfiets. De twee wielen waren verbonden met elkaar en gefixeerd. Dit zorgde ervoor dat sturen niet mogelijk was met de fiets. De loopfiets werd al snel verbeterd. De fiets bestond toen uit een houten frame, twee houten wielen, een eenvoudig zadel en een nog niet goed ontwikkeld stuur. Tevens was er al een rem aangebracht op deze eerste versie van de fiets. De loopfiets had nog geen trappen maar men kon zich voortbewegen door jezelf af te zetten van de grond. De eerste fiets werd door Von Drais ontwikkelt in 1817. 

De modernere fiets

In 1865 ontstond de eerste fiets die wat weg heeft van de  hedendaagse fiets. Het was een tweewieler die werd gemaakt door de Fransman Pierre Michaux. Deze fiets noemde zij de velocipede en werd gemaakt van ijzer. Er werden trappers aan de voorwielen gemonteerd. Deze fiets had echter nog een kettingaandrijving. Hierdoor lag de snelheid van de fiets een stuk lager. De snelheid van de fiets kon zonder deze kettingaandrijving namelijk alleen opgevoerd worden door de wielen te vergroten. Dit leidde tot het ontwikkelen van steeds grotere fietsen. Een van de fietsen was de zogeheten hoge bi. Deze fiets had een enorm groot voorwiel en een kleiner achterwiel.  Het balanceren op deze fiets was logischerwijs lastig.

Comments are closed.