Wat je moet weten over brandwerend glas

Als we het hebben over brandwerend glas hebben we het eigenlijk ook over brandvertragend glas. Dit glas wordt door de overheid steeds vaker als eis gesteld wanneer men bijvoorbeeld een school of openbaar gebouw bouwt. Ten opzichte van normaal glas, zal brandwerend glas niet zo snel breken. Bij een brand ontstaat een hoge temperatuur en wanneer de zogenaamde thermische spanningen te groot worden voor het glas, breekt het glas. Bij een normaal glas is dit bij een brand binnen één minuut al bereikt.

Wanneer je kiest voor brandvertragend glas zal dit minder snel breken en hierdoor kan de brand minder snel overslaan naar naastgelegen ruimtes. Brandvertragend glas heeft meerdere glasbladen. Tussen deze bladen zit silicaat. Bij een felle brand gaat dit silicaat als het ware opschuimen. Het vormt dan een soort van schild tegen warmte en de vlammen.

Wanneer je voor brandwerend glas kiest, mag dit alleen worden gedaan wanneer je tegelijkertijd ook kiest voor een kozijn dat brandwerend is. De ramen kunnen circa 30 tot 90 minuten brandvertragend zijn. Er zijn glazen die 30 minuten brandvertragend zijn en er zijn glazen die tussen de 60 en 90 minuten brandvertragend zijn. Dit glas moet op maat worden gemaakt en dit glas kan louter vooraf worden besteld.

Als je een leverancier zoekt van brandvertragend glas kun je het best meerdere leveranciers benaderen. Op deze manier krijg je een goed beeld van de mogelijke prijs die ze rekenen en de levertijd. Sommige bedrijven hebben brandwerend glas namelijk op voorraad, terwijl ander glas nog moet worden gemaakt.

Comments are closed.