3D printer van de toekomst
We horen al een tijdje van alles over 3D printers. Het gaat, als we de geluiden horen, meer dan een hype worden. De wereld verandert, en de mogelijkheden van een 3D printer gaan daar een belangrijke rol in spelen. Heb je over een aantal jaar een onverwacht dinertje met net iets meer mensen dan je gepland had? Geen enkel probleem: je print gewoon een extra stoel uit. En is je koelkast kapot? Ook niets aan de hand: je pakt gewoon een nieuw patroon uit je voedselprinter, iedereen kiest een receptje naar keuze, en printen maar.
3D printers van nu
Waar de aankoop van een 3D printer een paar jaar geleden nog voorbehouden was aan grote bedrijven of extreem rijke mensen, is het tegenwoordig niet meer zo raar om naast je laserprinter en inkjetprinter een 3D printer in huis te hebben. Ze worden ook uiteraard steeds goedkoper; je vindt ze al voor een paar honderd euro – heel vergelijkbaar met wat een goede laserprinter 10 jaar geleden kostte (die wordt nu ook steeds goedkoper). Maar onder welke omstandigheid zou je eigenlijk behoefte hebben aan een 3D printer in huis? Dankzij allerlei open dagen van middelbare scholen denk ik bij een 3D printer ogenblikkelijk aan gele plastic eendjes die met een soort slagroomspuittechniek werden gespoten …
De 3D printer voor thuisgebruik
Er blijkt steeds meer te kunnen met zo’n 3D printer. Je kunt inmiddels chocoladeletters maken, kleine stukjes speelgoed, zelf ontworpen oorbelletjes of zelfs kunststof iPadhoesjes. Als je dat een enkel keertje wil doen, kun je bij sommige winkels gewoon tegen betaling een printopdrachtje afgeven. Maar vind je het leuk om bij elk dinertje thuis heel speciale bekers te laten drukken, of ben je kunstenaar en wil je beeldjes afdrukken, of ben je een fervent knutselaar die enkel eigen materialen wil gebruiken – dan is een eigen 3d printer interessant! Je kunt hem echt voor alles gebruiken als je het juiste design hebt. Gewoon even een brace uitprinten voor je vinger of pols, als je rsi-klachten hebt en wil kijken of een paar dagen rust verlichting brengt? De 3D printer doet het voor je.
3D filament
Een belangrijke vraag behalve “wat ga ik met mijn 3D printer doen” is: welke “inkt” ga ik gebruiken. Wat voor thuisgebruik veel wordt gebruikt is 3D filament. Dat is een cartridge voor een 3D printer – eigenlijk ziet het eruit als een haspel met een soort van plastic draad erop. 3D filament wordt veelal van gerecyclede kunststof gemaakt en er zijn 3D filamenten in allerlei kleuren te vinden. Er zijn ook verschillende diameters te vinden voor het 3D filament, bijvoorbeeld 1,75 mm en 2,85 mm. De keuze van het filament hangt niet zozeer af van het 3D ontwerp als wel van de 3D printer zelf. Naast standaardkleuren 3D filament zijn er ook filamenten te koop met namen als Bronzefill, Nylon, Sandstone en Laywoo-D3 hout.
3D printer pen
Wat tegenwoordig ook blijkt te bestaan is de 3D pen, ook wel bekend onder de naam 3D printer pen. Toen ik van het fenomeen hoorde, kon ik me er niets bij voorstellen. Ik dacht: een pen is toch altijd 3D? Maar toen ik er filmpjes van bekeek, snapte ik het beter. Met een 3D printer pen kun je in de hoogte tekenen, ook weer met een 3D filament. Een simpele oefening is het tekenen van een zonnebril, die je vervolgens daadwerkelijk op je neus kunt zetten. Voor de artistiekere medemens met een kunstzinnige vastere hand zijn er uiteraard veel meer mogelijkheden, zoals het tekenen van een Eiffeltoren. Of natuurlijk het Moederdagcadeau van de toekomst: een zelfgetekende ketting met allerlei felle kleurtjes en bochtjes erin.
3D printer voor thuisgebruik
Ik ben er zelf nog niet zo van overtuigd of er binnenkort een 3D printer bij mij thuis zal staan. Ik ben gewoon niet zo’n knutselaar en ik koop liever een product dat af is, dan dat ik het zelf ontwerp. Dat wordt misschien anders als het de nieuwe manier van inkopen wordt: dat je dan een ontwerp downloadt tegen lage kosten en het dan thuis kunt uitprinten. Een plakbandhouder, of een tandenborstelhouder of etensbakjes voor de hond. Als dat gemeengoed wordt, dan zullen we ongetwijfeld allemaal binnenkort zo’n apparaat in huis hebben. Tegen de tijd dat ik bij webwinkels zie staan: “of download onmiddellijk voor 0,98 euro” vermoed ik dat ik de 3D printer misschien wel aanschaf.
De voedselprinter
De voedselprinter zie ik echter nu al zitten. Die ontwikkelingen kunnen mij niet hard genoeg gaan. Ik zie er enorm naar uit om straks al vanaf mijn werk via een appje aan te geven dat ik over 2 uur zin heb in een pizza met extra vitaminen en mineralen. Dat ik vervolgens de melding krijg dat ik in de wachtrij na de keuzes van mijn kinderen kom te staan, die mij natuurlijk allang voor waren. In een druk gezin waar de één dit en de ander dat niet lust, lijkt de voedselprinter mij een geweldige uitkomst. Misschien kun je ook wel je dieet laten aanpassen aan jouw persoonlijke behoefte: precies de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid calorieën voor je eigen lijf, terwijl je toch eet waar je zin in hebt.