Wat is retro?

Het is een term die je vaak hoort tegenwoordig: retro. Maar wat is retro dan eigenlijk precies? Het is het teruggrijpen op zaken uit het verleden. Als het om producten gaat, is het dat bij het ontwerpen van hedendaagse producten wordt teruggegrepen naar het verleden. Het betekent dus niet dat je een letterlijke kopie van iets maakt, maar dat je jezelf erdoor laat inspireren. Je ziet dit heel goed bij bijvoorbeeld de Fiat 500. De moderne, hippe versie van de Fiat 500 lijkt erg op het oude model van een hele tijd geleden.

Retro is een trend die zich op veel verschillende vlakken voordoet. Zo zie je bijvoorbeeld bij beeldende kunst heel vaak dit terug. Daarnaast ook in kleding, waar steeds vaker met nostalgische gevoelens nieuwe kleding wordt ontworpen. Ook retro meubelen, retro computerspellen en retro muziek winnen weer flink aan populariteit. Een ander vlak waar retro weer helemaal in is, is in de architectuur. Woningbouwstijlen van eerdere decennia worden gehanteerd en straatnamen krijgen een historische naam toebedeeld.

Als we naar wat retro producten kijken, komt bijvoorbeeld de jukebox naar boven. Maar ook platenspelers en radio’s met die typische jaren ’50 look valt hieronder. Helaas zijn er ook “tegenstanders” van retro. Retro wordt door hen beschouwd als een achteruitgang. Toch is naar de mening van veel anderen retro juist een eerbetoon aan traditionele waarden en het uiten van een behoefte aan een eigen identiteit.

Comments are closed.