Waarom de langstudeerboete belachelijk is

De rechter heeft vandaag bepaald dat de langstudeerboete rechtmatig is ingevoerd. 60.000 studenten zijn hierdoor komend schooljaar de dupe van deze belachelijke maatregel. Zij moeten nu 3.000 euro extra betalen boven op het normale collegegeld.

Het probleem van deze maatregel is dat groot en deels de verkeerde studenten worden bestraft. Met deze maatregel zou je juist de studenten aan willen pakken die er met de pet naar gooien, maar dat is maar een kleine groep van de gedupeerden.

 

Wanneer krijg je een langstudeerboete?

Er wordt gekeken naar alle studies waarvoor je bent ingeschreven sinds 1-9-1991. Het is dus niet zo dat je één jaar langer over je opleiding mag doen, maar je mag maar één jaar langer doen over al jouw studies in de afgelopen 20 jaar. Het komt er in de meeste gevallen op neer dat als je meer dan vijf jaar studeert, je extra moet gaan dokken.

Door deze vreemde voorwaarde ben je al de dupe als je ooit een verkeerde keuze hebt gemaakt. Zelfs als je deze opleiding maar twee of drie maanden heb gevolgd, dit wordt gewoon geteld als een volledig jaar. Een volgende opleiding duurt meestal weer vier jaar, je zit dus al aan de wettelijke max van vijf. Mocht je gedurende deze studie vertraging oplopen doordat je extra werk verricht of langer in het buitenland blijft, kost dat je uiteindelijk 3.000 euro. Je wordt gestraft omdat je extra je best doet, en dit is maar één van denkbare scenario’s die niet kloppen.

 

Hoe moet je dit gaan betalen?

3.000 euro extra, waar moet je dat dan weer vandaan halen? Met je studiefinanciering red je dat niet. Maar daar hebben ze wat op bedacht, het collegegeldkrediet. Je kan het bedrag voor de langstudeerboete en het collegegeld lenen van de overheid, je betaalt dit na je studie terug. Je studeert al langer dan 4 jaar, dus je prestatiebeurs geldt al niet meer. Alle studiefinanciering die je ontvangt, na de eerste 4 jaar, moet je sowieso al terug betalen. Daar komt deze boete bovenop, nu is de lening wel twee maal zo groot. Een lekker begin voor de rest van je leven.

Als je een maatregel bedenkt zorg er dan in ieder geval voor dat de juiste personen  de dupe zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.