Vocht en kruipruimten in huis

De lucht om ons heen bevat veel vocht. Dat geldt indirect vaak ook voor de lucht in iedere woning. Daarnaast zorgen we zelf als mensen ook voor vrij veel vocht afgaven. Denk aan transpiratie, douchen, wassen etc. Op die manier brengen we per gezin circa 10 liter vocht per dag het huis binnen.

Teveel vocht is vragen om problemen

In de meeste gevallen verdwijnt dat vocht wel weer via de ventilatie-kanalen in huis, al dan niet via natuurlijke weg. Maar toch kan het gebeuren, zelfs al ventileren we op de juiste manier, dat we last krijgen van vocht in de woning. Dit kan bijvoorbeeld zich uiten door een lekkage, optrekkend grondwater. Ook bij regen kan er doorslaand vocht doorheen de muren komen met vochtplekken als gevolg. Er zijn nog enkele andere vochtproblemen mogelijk waarvan soms bouwfouten grotendeels de oorzaak zijn.

Vocht in een huis doet vaak veel meer kwaad dan veel mensen denken. Waaraan je vochtproblemen herkent hangt af van verschillende factoren en de vochtbestrijding is in iedere situatie vaak ook weer anders. Het is belangrijk hier goed rekening mee te houden.

 

vocht in huis kan nare gevolgen hebben

 

Vocht in huis wegfilteren

Doormiddel van een luchtontvochtiger kan er worden aangegeven, hoeveel procent waterdamp zich bevindt in de lucht. Ook is het belangrijk om zo een vocht gehalte te meten in een huis. Het is een ideale (maar beperkte) vochtoplossing. Een overschot aan vocht kan nare gevolgen met zich meebrengen. Zo is het bijvoorbeeld erg vervelend voor mensen die astma of allergische aandoeningen hebben. Ook kan een overschot aan vocht ervoor zorgen dat er schade wordt toegebracht aan meubelen, en andere voorwerpen in het huis. Dit alles om nog maar te zwijgen over vocht in muren en het ontstaan van schimmelvorming.

Kruipruimten en kelders

Ook kruipruimten kunnen een belangrijke negatieve bijdrage leveren aan het woongenot van bewoners en eigenaren. De verschijnselen die vaak een bron van irritatie opleveren zijn de vocht- en schimmelproblemen. Deze lopen uiteen van druppels tegen de onderzijde van de begane grondvloer of natte funderingsmuren tot een vochtige bodem of zelfs een laag water die de kruipruimte ontoegankelijk maakt.

Water treedt langs verschillende wegen de kruipruimte binnen; als grondwater, als oppervlaktewater en als regendoorslag. Een oplossing hiervoor is eigenlijk vrij simpel en dat is het opheffen van de wisselwerking tussen kruipruimte en woning. Gebleken is namelijk dat het bedekken van de bodem om verdamping van water af te remmen of op te heffen, het probleem grotendeels in de kiem smoort.
Ook een volledige inkeping van kruipruimte of kelder zal het vocht tegenhouden.

Comments are closed.