Vijf gouden tips tegen slapeloosheid

Slapeloosheid (Insomnia) is een heel vervelende stoornis die grote gevolgen kan hebben voor je dagelijks leven en functioneren. Een slaapstoornis kan chronisch worden en het is daarom fijn als je het snel herkent en hier iets aan kan doen. We hebben vijf gouden tips op een rijtje gezet die je helpen om het inslapen en doorslapen kunnen verbeteren.

1. Ontspan!
Het sleutelwoord voor een goede nachtrust is ontspanning. Stress is de grootste boosdoener bij een verstoord nachtritme. Iedereen piekert weleens over problemen op het werk of in het privéleven. Stress is niet zomaar uit te schakelen maar ontspanning is de manier om stress op de achtergrond te zetten. Ontspannen kan op veel manieren maar sporten is een erg belangrijk en effectieve  vorm van ontspanning. Het zorgt voor een natuurlijke vermoeidheid en resulteert in snel inslapen. Ook een massage, warm bad, sauna of meditatiesessie kan een goede nachtrust ten goede komen.

2. Regelmaat en rituelen

Net als bij kinderen is het opbouwen van een dagritme en regelmaat ook bij volwassenen effectief bij het verminderen van slaapproblemen. Sta op een vaste tijd op, eet zoveel mogelijk op vaste tijden en begin dagelijks op dezelfde tijd met je naar-bed- ritueel. Tijdens het omkleden en tandenpoetsen bereidt je lichaam zich dan namelijk voor op het slapen en dat is in je voordeel.

3. Verstandige voeding
Neem een stevige lunch en een lichtere avondmaaltijd. Na het diner iets lekkers snoepen klinkt dan erg aantrekkelijk maar suiker kan zorgen voor onrust in je lichaam. Ook koffie, cola en energiedrankjes kun je beter niet meer nemen na het avondeten wanneer je last hebt van inslaapproblemen. Beter kun je warme melk nemen of Dormesan tabletten. Het natuurlijke middel helpt je bij een goede nachtrust en is niet verslavend, in tegenstelling tot veel medicatie. Tevens zorgt het ervoor dat je fit wakker wordt.

4. Rust en duisternis
Het beste slaap je in het donker en in stilte. Hoewel je misschien niet direct wakker wordt van het licht van een lantaarnpaal bij je slaapkamerraam, is het bewezen dat mensen zich hierdoor minder fit voelen in de ochtend. Ook lawaai kan, zonder dat je er echt wakker van wordt, leiden tot een minder diepe slaap waardoor mensen zich bij het wakker worden niet uitgerust voelen. Zet (het geluid van) je mobiele telefoon uit wanneer je gaat slapen.

5. Afrekenen met afleiding
TV, computer en je mobiele telefoon zijn allerlei apparaten die voor afleiding zorgen. Vooral lang doorwerken achter de pc verstoort het inslapen. Ook lezen en spelletjes spelen op de mobiele telefoon in bed is eigenlijk not-done wanneer je goed wil  inslapen. Probeer afleiding zoveel mogelijk  buiten de slaapkamer te houden en gebruik je slaapkamer alleen waarvoor deze eigenlijk bedoeld is: slapen en seks. Laatstgenoemde activiteit bevordert namelijk wel degelijk de slaap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.