Sneller conflicten oplossen dankzij mediation

Sneller conflicten oplossen dankzij mediation

MediationMediation is overgewaaid vanuit Amerika en is inmiddels ingeburgerd. Het is ook gebleken dat conflicten op deze manier vaak sneller en voor iedereen naar tevredenheid worden opgelost. Dankzij mediation zijn de kosten voor advocaten ook een stuk lager, omdat niet langdurig wordt geprocedeerd in de rechtbank. Dit is, naast dat conflicten op deze manier sneller worden opgelost, een belangrijk voordeel.

Je zou zeggen dat mediation in de ogen van advocaten voornamelijk nadelig is. Immers, advocaten willen het liefst zoveel mogelijk uren declareren. Advocaten zullen dat natuurlijk nooit met zoveel woorden zeggen, maar uiteindelijk willen de meeste advocaten ook geld verdienen. Mediation biedt voor veel advocaten natuurlijk ook voordelen. Een tevreden cliënt komt graag terug als zaken gedaan moeten worden. Als bepaalde conflicten dankzij mediation zijn opgelost, is dat natuurlijk positief. Anderzijds zijn er diverse advocaten die naast advocaat ook mediator zijn. Je kunt bij zo’n advocaat aankloppen als je met een ander een conflict hebt, maar ook bemiddeling bij echtscheidingen gebeurt vooral bij mediators.

Een ander voordeel van mediation is dat hetgeen wat besproken is, geheim blijft. Vaak hebben strijdende partijen geen belang bij een openbare zitting. Het gaat hierbij dan vooral om zakelijke conflicten. Voor veel bedrijven worden conflicten als negatieve publiciteit gezien. Het geldt natuurlijk ook voor anderen. Als je als buren een conflict hebt met elkaar, lees je dat niet graag in de plaatselijke krant. In zo’n geval kan mediation uitkomst bieden, want je het besprokene blijft te allen tijde geheim.

Comments are closed.