Scheiden: zorg goed voor je eigen belangen

Wie gaat scheiden heeft veel te regelen. In een emotioneel beladen tijd wordt er van je verwacht helder te blijven. Probeer dan ook zo objectief mogelijk naar de situatie te kijken en door de gesprekken met je toekomstige ex-partner heen te komen. Hoe je nu de zaken regelt is bepalend voor je toekomst. Soms lijkt het verleidelijk om zaken op hun beloop te laten omdat het nu even makkelijker is maar je krijgt daar op een later tijdstip spijt van. Zelf heb ik bij een scheiding niet meer de moeite genomen om de opgebouwde pensioenen te verdelen en regelen, simpelweg omdat ik vond dat mijn partner ook maar eens wat moest regelen. Hij wilde immers scheiden. Het gevolg is dat ik in mijn eigen vingers heb gesneden; ik krijg minder pensioen uitgekeerd.

Scheiden: zorg goed voor je eigen belangen

Het is dus zaak om voor jezelf op te komen zonder de belangen van je partner uit het oog te verliezen. Jullie willen beiden een gezonde nieuwe start zonder elkaar maken. Hiervoor is een financieel plan nodig. Zoek uit hoe de inkomens verdeeld zijn en wanneer er grote verschillen zijn dan is het heel goed mogelijk dat een van jullie recht heeft op een partnerpensioen. Naast het recht op partnerpensioen kan het recht op bijvoorbeeld partneralimentatie bestaan. Allemaal moeilijke materie, waar hulp van een specialist gewenst is. Een mediator kan hierbij helpen. Zij weten precies waar men recht op heeft en beschikken over de benodigde rekentabellen.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen die nog zorg en aandacht nodig hebben? Dan moet er uiteraard een plan gemaakt worden waarin staat hoe jullie de taken en verantwoordelijkheden gaan verdelen. Je blijft altijd verantwoordelijk voor de opvoeding en zorg voor je kind maar het is niet ondenkbaar dat een van jullie de grootste taak op zich neemt. Dan kan het zijn dat die partner recht heeft op kinderalimentatie. Opvoeden kost namelijk geld en de verzorgende ouder heeft simpelweg minder tijd om deel te nemen aan betaalde arbeid. Laat de hoogte van de kinderalimentatie ook berekenen door de mediator.

Comments are closed.