Rijbewijs-C halen voor de vrachtauto

Als u graag vrachtwagenchauffeur zou willen worden, heeft u natuurlijk een extra rijbewijs nodig. Om met een vrachtauto te mogen rijden, moet u in het bezit zijn van een rijbewijs C en voor beroepschauffeurs moet ‘code 95’ bij op het rijbewijs vermeld staan. Voor vrachtautorijles in Groningen kunt u terecht bij Rijschool Groningen, in dit artikel geven we wat meer uitleg over het verloop.

Het theoretisch gedeelte

Het rijbewijs voor de vrachtauto bestaat, net als voor de auto, uit een praktijk- en een theorie-examen. Het theoretisch gedeelte is natuurlijk de eerste stap naar vrachtwagenchauffeur. Het theorie-examen van de vrachtwagen is gelukkig goed te halen door de juiste voorbereiding en de juiste cursus te volgen.
Het theoretisch gedeelte bestaat uit 2 gedeeltes die u moet afsluiten voor aan het praktijkexamen te mogen deelnemen:

• Verkeer en techniek
• Vervoer en administratie van goederen

U moet minstens 17 jaar zijn voor Vervoer en administratie van goederen, en voor het theorie-examen Verkeer en techniek en het praktijkexamen is de minimum leeftijd 18 jaar. Direct na het afleggen van de theorie-examens, krijgt u te horen of u geslaagd bent of niet. Zo ja, dan kunt u beginnen aan uw vrachtautorijles. U kunt 24 uur verdelen over 5 of 8 weken, afhankelijk wat u het beste past.

Het praktijkexamen

Net als voor de auto vereist het praktijkexamen voor de vrachtwagen de nodige kennis en inzicht. Voor het theoretisch examen heeft u geen medische keuring nodig maar voor het praktijkexamen wel. Belangrijk is dus dit tijdig in uw bezit te hebben. U begint het examen met technische aspecten van de vrachtauto en de controle van papieren. Daarna mag u de weg op, zowel buiten als binnen de bebouwde kom. Een ander gedeelte van het examen is navigatie rijden.
Heeft u nog vragen over het halen van uw rijbewijs C, neem dan gerust contact op met Verkeersschool Oosterveld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.