Regels voor het plaatsen van een schutting

Wie in Nederland een schutting wil plaatsen, is zich verplicht aan een aantal regels te houden. Soms moet u in het bezit zijn van een vergunning en voor schuttingen die grenzen aan de tuin met de buren gelden natuurlijk andere regels dan voor schuttingen die grenzen aan de openbare weg of aan openbare plaatsen. Bent u van plan een schutting te plaatsen, dan komt dit artikel u goed van pas.

De schutting grenst aan de tuin met de buren

Eerst zult u moeten nagaan of u de schutting wilt plaatsen op eigen terrein of op de grens tussen uw eigendom en dat van uw buren. Plaatst u uw schutting op uw eigen terrein, zijn de kosten volledig voor u en mogen uw buren niets aan uw schutting aanpassen. Komt u overeen met uw buren om een schutting op beide terreinen te plaatsen, worden de kosten gedeeld. Het is heel verstandig om in dit geval alles duidelijk op papier te laten zetten, om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

De schutting grenst aan de openbare weg

Een schutting lager dan 1 meter mag gewoon geplaatst worden aan de openbare weg of aan openbaar groen. U heeft daarvoor geen toestemming of vergunning van de gemeente nodig. Wilt u graag een hogere schutting plaatsen, moet u hier een omgevingsvergunning voor aanvragen. Uw schutting moet in zo’n geval aan een aantal voorwaarden voldoen:
– Maximum 2.5m hoogte
– De onderste meter mag een houten schutting of stenen deel zijn, maar de rest van de schutting moet worden begroeid voor een groene uitstraling
– Er moet rekening gehouden worden met de verkeersveiligheid, dit zal van situatie tot situatie verschillen
– De schutting moet in het straatbeeld passen.

Voor meer informatie over uw specifieke situatie, kunt u gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij geven u graag advies over de verschillende mogelijkheden en helpen u verder met de eventuele aanvraag voor een vergunning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.