Plinten, wel of niet?

 

Plinten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van de eenvoudige rechte houten plint tot rijk geprofileerde exemplaren. Naast vloerplinten zijn er ook plafondplinten en kozijnplinten hoewel we dan eerder over afwerklatten of architraven spreken. Maar wat zijn de voor- en nadelen van plinten en moeten we ze wel altijd toepassen?
Plinten zijn primair bedoeld om de overgang tussen vloer en wand te maskeren. Door een plint toe te passen zie je niet dat er een krimpscheurtje is ontstaan bij de aansluiting van vloer- en wandafwerking of dat de vloerbedekking net te krap is gelegd. Een plint erover en niemand die het ziet. Bovendien kan een plint als stootbord dienen bij het stofzuigen zodat er geen beschadigingen op de wand ontstaan.
Toch worden plinten niet altijd zondermeer toegepast. Architecten en vormgevers hebben in het algemeen een bloedhekel aan plinten en proberen ze zoveel mogelijk te vermijden vanwege het a-esthetische imago van de plint. Immers, bij een strak vormgegeven moderne woning waarbij de vloeren, wanden en plafonds naadloos inelkaar over moeten vloeien past niet een oneffenheid als een plint, afwerklat of architraaf. Door goed te detailleren kan men echter ook plinten toepassen in een moderne vormgeving door de plint verdiept in de wand aan te brengen zodat de voorkant van de plint vlak is met de wand.
Soms zijn plinten onvermijdelijk. Bijvoorbeeld bij een houten vloerafwerking zoals houten planken of parketvloer is er ruimte tussen vloer en wand nodig omdat hout krimpt en uitzet bij temperatuursverschillen. Als de houten vloerafwerking te stijf tegen de wand wordt gelegd zal het bij warmte uitzetten en gaat de houten vloer bol staan omdat het geen kant uit kan. Er zal dus rekening moeten worden gehouden met een krimpnaad van 3-5 mm. Deze naad zal afgedekt moeten worden door een plint anders ontstaat er vuil in de krimpnaad. Bij steenachtige vloer- en wandafwerking zoals in een badkamer is de noodzaak van een plint niet strikt aanwezig. De uitzettingscoëfficiënt van steen is zeer weinig en kan er met een kitnaad tussen vloer en wand worden volstaan om het geheel eventueel waterdicht te maken.
Kortom, de keuze voor een plint is sterk afhankelijk van de vloer- en wand afwerking en welke esthetische eisen er worden gesteld aan de afwerking van de woning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.