Oranje Vermogensmanagement: Beleggen is geen spel dat je kunt winnen

Beleggen is geen spel dat je kunt winnen. Geen enkele belegger doet het jaar in, jaar uit en gedurende lange tijd beter dan de markt. En tegenwoordig is die kans kleiner dan ooit. Computer gedreven handel met toegang tot enorme vermogens, drijft de markt dagelijks onnavolgbaar op en neer ” en dat in nanoseconden de hele handelsdag”.

1. Spaar meer en spendeer minder
De meeste beleggers beginnen met beleggen op de foute manier – door te gokken/speculeren. Net als de casino’s van Las Vegas is Wall Street afhankelijk van “spelers aan de pokertafel” die maar blijven inzetten. Sparen is een sleutel tot een kapitaal waarmee je je huidige levensstijl ook na je pensionering kunt volhouden.
De beurs is niet bedoeld om je rijk te MAKEN, maar om je vermogend te HOUDEN.

2. Laag risico = succes op de lange termijn
Risico drukt uit hoeveel geld je zult verliezen als je ernaast zit – en je zult er vaker naast zitten dan je lief is. En verlies van vermogen is erg moeilijk om weer goed te maken, eigenlijk zou je nog meer risico moeten gaan nemen om dit eerdere verlies weer goed te maken.

3. Spreiding doet er wel toe
De correlatie tussen aandelen, obligaties en andere vermogenscategorieen is nog nooit zo groot geweest. Alles draait om dus om spreiding en om een goed begrip/inzicht van de risico’s per categorie te verkrijgen en de manier waarop de categorieën elkaar kunnen beïnvloeden.

4. Luister naar je “gevoel”
Concentreer je op de beheersing van risico’s in plaats van rendementen na te jagen.”
De emoties “angst” en “hebzucht” zijn zeer slechte raadgevers voor de individuele belegger op de lange termijn. Deze basisemoties brengen particuliere beleggers in grote verwarring. De beleggers doen precies het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen dat is waarom particuliere beleggers veelal ” hoog kopen” en “laag verkopen.” Wat interessant is, is wanneer je vaagt; waarom heb je op deze niveaus gekocht en verkocht?! reageren ze met “ik wist eigenlijk wel beter.” Precies..luister naar je gevoel

Comments are closed.