Meer dan 50 procent denkt niet na over hun veiligheid bij het gebruik van draadloze netwerken (WIFI)

Uit recent onderzoek uitgevoerd door Norman Data Defense Systems B.V. blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders die browsen in draadloze netwerken (hotspot), geen veiligheidsmaatregelen nemen. “Velen weten niet aan welke risico’s ze zich blootstellen”, zegt Arne Uppheim, Director Product Marketing Norman.

De zomer is onderweg en veel Nederlanders nemen hun laptops en smartphones mee op vakantie. Uit een enquête uitgevoerd door het bedrijf Norstat voor Norman, blijkt dat 53% geen voorzorgsmaatregelen neemt om de apparaten die we op hotspots gebruiken te beschermen.
In het onderzoek werd aan ongeveer duizend Nederlanders gevraagd of ze aan hun veiligheid denken tijdens het gebruik van hotspots. Minder dan 40% heeft een bewuste en proactieve relatie met de beveiliging van draadloze netwerken.

Bij de vraag: Denkt u aan uw digitale beveiliging bij gebruik van draadloze netwerken?
• 23%: Nee, ik vind het vanzelfsprekend dat het netwerk veilig te gebruiken is
• 9%: Ja, maar ik waag het erop
• 30%: Nee, daar heb ik niet over nagedacht
• 38%: Ja, en ik neem voorzorgsmaatregelen

Mannen zijn ook beveiligingsbewuster dan vrouwen. Met een respectievelijk 43% en 33% van de respondenten die: “Ja, en ik neem voorzorgsmaatregelen” antwoordden.
Volgens de enquête neemt minder dan 15% van de ondervraagden hun werk PC mee op vakantie. Hierbij doen mannen dit vaker (15%) ten opzichte van de vrouwen (10%).

Norman Data Defense Systems B.V.

As secure as it gets

Surfen zonder wachtwoord
Volgens dezelfde enquête heeft ongeveer een kwart van ons in het afgelopen jaar gebruik gemaakt van hotspots waarbij geen wachtwoord nodig is:
• 24%: Ja
• 67%: Nee
• 9%: Weet ik niet

Ook hier is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Waar 26% van de mannen draadloos surft zonder wachtwoord, doen maar 22% van de vrouwen dit. Echter twee keer zoveel vrouwen weten niet of ze gebruik hebben gemaakt van draadloze zones (11% tegenover 6%).

De cijfers tonen een laconieke houding ten opzichte van draadloze zones en de veiligheidsrisico’s van het gebruik van onveilige zones. Voor iemand met enige kennis kost het weinig moeite om toegang te krijgen tot uw PC, tablet of mobiele telefoon, waarbij ze toegang kunnen krijgen tot uw zakelijke informatie, e-mail en documenten. “Je laat vreemden toch ook niet toe in je bedrijfsnetwerk, probeer te denken aan dezelfde strenge maatregelen als je op een hotspot zit”, zegt Uppheim.

Aandachtspunten bij het surfen op hotspots:
• Gebruik beveiligingssystemen: Zorg ervoor dat de beveiligingssoftware op uw computer echt is geactiveerd en dat deze ook regelmatig geüpdate wordt. Een antivirusprogramma dat niet wordt geüpdate kan uw PC niet voldoende beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.
• Maak alleen verbinding met beveiligde draadloze zones: sluit uw PC niet aan op draadloze zones die onbeveiligd zijn. Bij deze is meestal geen wachtwoord vereist.
• Vermijd hotspots met onbekende namen. De meeste café’s, hotels en andere plaatsen met een WiFi-hotspot hebben de bedrijfsnaam in de hotspotnaam staan. Maak verbinding met deze hotspots en vermijd verleidelijke hotspots met namen als “Free WiFi” en hotspots waarvan je de eigenaar niet kent.

Over Norman:
Norman Data Defense Systems B.V. is een volledig dochterbedrijf van het enige IT-beveiligingsbedrijf van Noorwegen – Norman AS, opgericht in 1984. Norman (Safeground) AS is een wereldwijd opererend bedrijf met klanten in meer dan 180 landen. Onze missie is om bedrijven en thuisgebruikers optimale bescherming te bieden tegen internetbedreigingen door middel van gebruiksvriendelijke software die gebruikers gemoedsrust biedt terwijl wij zorgen voor de veiligheid. We streven ernaar om de problemen van onze klanten en partners te begrijpen en op te lossen. Onze passie is om persoonlijke service van hoge kwaliteit te leveren.

Voor meer informatie:
Norman Data Defense Systems B.V.
Marketing afdeling
T.: 023 78 90 222
marketing@norman.nl
www.norman.nl

Comments are closed.