Leiderschap en feedback geven

Bent u leidinggevende? Dan zult u ongetwijfeld vaak in een situatie terechtkomen waarin u feedback moet geven. Bij een leidinggevende zijn de eisen voor feedback geven veel hoger dan bij iemand die geen leiding geeft. Wat een leidinggevende zegt, kan immers gevolgen hebben. De boodschap komt harder aan dan van een collega. Daarom is feedback geven een essentiële vaardigheid voor een leidinggevende. Goede feedback kan ervoor zorgen dat werknemers groeien in hun functioneren en dat hun zelfvertrouwen toeneemt. Een slechte manier van feedback geven kan daarentegen zorgen voor gedemotiveerde en ontevreden werknemers.

Feedback geven in vier stappen

Om ervoor te zorgen dat een boodschap zo goed mogelijk overkomt, is het verstandig de volgende vier stappen te volgen.

1. Beschrijf concreet wat u hebt waargenomen / geconstateerd;
2. Omschrijf het effect van het gedrag;
3. Geef de ruimte voor reactie, ga na of de ander u begrijpt;
4. Beschrijf het gewenste gedrag.

Tips voor leidinggevenden

Bij het geven van feedback is het verstandig rekening te houden met een aantal zaken. Geef bijvoorbeeld feedback op zichtbaar gedrag, niet op de persoon. Houd het beschrijvend en laat het geen waardeoordeel zijn. Hierbij is het belangrijk om te beschrijven wat u ziet of hoort, en niet wat u zelf vindt. Geef zo specifiek mogelijk aan waar het probleem ligt en wees niet te algemeen. Daarnaast moet het van belang of waarde zijn voor de ander. Als laatste is het belangrijk dat u altijd checkt of uw beschrijving klopt. Geef de ander ruimte om te reageren en laat de werknemer zelf ook met een oplossing komen.

Heeft u weinig ervaring met feedback geven? Volg dan een cursus of workshop, zodat u leert hoe u met feedback uw werknemers kunt motiveren.

Comments are closed.