kroonlijsten in de kijker

Kroonlijsten is tegenwoordig een beetje een vergeten begrip. Vandaag de dag zal je enkel nog kroonlijsten terug vinden in de huiskamer om de naad tussen de muur en het plafond te verdoezelen. vroeger was dis wel even anders.

In de 18de eeuw vond je kroonlijsten niet alleen binnen, maar ook buiten. De hele gevel werd als het ware versierd door een prachtige verhoogde lijstgevel als kroonlijst. Een verhoogde lijstgevel heeft een rechte lijst die in het midden onderbroken wordt door een ronde verhoging met hijsbalk en vlieringluik. Deze kroonlijsten werden meestal zeer uitbundige versierd en ondersteund door barokke consoles. De verhoging heeft mede de functie om het beschamende puntdak, dat bij een rechte kroonlijst zichtbaar is, toe te dekken. De barokstijlen van Louis XIV en XV passen goed bij de verhoogde kroonlijsten.

Natuurlijk past niemand deze stijl van kroonlijsten nog toe, vandaar dat we het in dit artikel meer zullen hebben over de hedendaagse kroonlijsten. En vooral, hoe moet je deze bevestigen?

1. PROPERE ONDERGROND

Voor je kan beginnen met het plaatsen van de kroonlijsten moet je eerst een propere ondergrond hebben. Dit is essentieel voor het vastlijmen van de lijsten. Reinig de naad tussen de muren en het plafond daarom grondig met een borstel en een droge vod, zodat er zeker geen stof of ander vuil op het te lijmen oppervlak achterblijft.

2. OPMETEN

Voor je kroonlijsten kan aanschaffen moet je eerst weten wat de afmetingen hiervoor zijn. Koop je hoeveelheden wel steeds iets ruimer aan dan nodig, zodat je tijdens het klussen al eens een foutje mag maken.

3. LIJSTEN AFTEKENEN

Eens je de lengte van de muur hebt opgemeten teken je de lengte af op de kroonlijst. Deze afmeting wordt de binnenmaat van de kroonlijst. De uiteinden zullen later in verstek gezaagd worden zodat de hoeken mooi op elkaar aansluiten.

4. IN VERSTEK ZAGEN

Bij het zagen van de uiteinden van de kroonlijsten gebruik je een degelijke handzaag en verstekbak in een verstek van 45°. Op die manier kunnen de lijsten telkens in de hoeken van de kamer zo precies mogelijk aansluiten.
Let er dus in ieder geval op dat je de lijsten op de juiste manier in de verstekbak legt.

5. SCHILDEREN

Indien je dat wenst kan je de kroonlijsten ook schilderen. Deze kroonlijsten uit duropolymeer kan je gerust schilderen met een muurverf. Het is niet nodig om een primer aan te brengen omdat de lijsten al van een grondlaag voorzien zijn.

6. INLIJMEN

Wanneer je kroonlijsten gaat lijmen gebruik je best montagelijm speciaal bedoeld voor duropolymeer-producten. Deze lijm zit meestal in kokers van 310 ml en kan je doseren door middel van een spuitpistool.
De montagelijm kan je gebruiken om de lijsten te bevestigen en om achteraf de naden te dichten.

7. PLIJSTEN OPHANGEN

Nu de kroonlijsten op maat gezaagd zijn, geschilderd en ingelijmd kan je ze nu stuk voor stuk op hun plaats hangen. Druk ze even stevig vast in de naad tussen de muur en het plafond en zorg ervoor dat de hoeken mooi tegen elkaar aansluiten.

8. NADEN VULLEN

Nu alles mooi op zijn plaats hangt hoef je enkel nog de naden op te vullen tussen de geplaatste kroonlijsten en muur en plafond. Hiervoor kan je opnieuw de montagelijm gebruiken. Het gekitte voeg werk je af door er met een lichtjes natte doek over te gaan

9. KLAAR!

Nu alles op zijn plaats hangt, gevoegd en schoongemaakt is hoef je enkel nog in je luie zetel gaan zitten en genieten van je gepresteerde werk. Geef toe het ziet er mooi uit zo, niet?

Comments are closed.