Kelim kopen: tips en weetjes

De vraag naar kelims stijgt de laatste jaren. Een kelim is een plat handgeweven tapijt dat in verschillende landen geproduceerd wordt, waaronder Turkije, Perzië, Shiraz, Iran en de Kaukasus. Omwille van zijn artistiek uitzicht worden kelims vaak aan de wand gehangen als decoratief element.

Een kelim weven, wordt meestal gezien als een echte volkskunst. Kelims die handgemaakt zijn met natuurlijke kleurstoffen en wol zijn de culturele norm. De patronen die gebruikt worden bevatten vaak veel symboliek.

Sommige kelims worden door Moslims gebruikt als gebedstapijten. Omwille van de culturele waarde van deze tapijten, heeft elke regio zijn eigen tradities op het vlak van kleur, stijl en patronen. Omwille van het regionale verschil in stijl is het gemakkelijk kelims van elkaar te onderscheiden.

Tips

Vooraleer je een kelim koopt voor je woning, is het belangrijk te bepalen waar je de kelim wil leggen of hangen. Een kelim kan het uitzicht en gevoel van een kamer drastisch veranderen. Meet de ruimte waar de kelim zal komen en zorg ervoor dat de kelim in het oog springt als je de kamer binnenkomt.

Zorg er in ieder geval voor dat je een kelim koopt die gemaakt is uit natuurlijke materialen. Synthetische kelims zijn misschien een stuk goedkoper maar deze kunnen chemische stoffen vrijgeven die schadelijk zijn voor je leefomgeving. Ook is het belangrijk een kelim uitgebreid te bekijken aangezien sommige kelims kleine foutjes bevatten.

Je kan verschillende kelims kiezen die contrasteren met de kleur van de muren, gordijnen, deuren enz. Kelims kunnen verschillende kleuren bevatten maar ze moeten in ieder geval rood, bruin en groen hebben of lichtere variaties op deze kleuren.

Comments are closed.