Houten plantenbakken

Houten plantenbakken zijn niet de meest voorkomende plantenbakken maar je ziet ze tegenwoordig wel steeds vaker. Met de voorkeur voor natuurlijke materialen en een ‘groenere’ look in huis en in de tuin, groeit ook de voorkeur voor houten plantenbakken. Ook al is er tegenwoordig een enorm aanbod aan bakken in kunststof, hout en andere natuurlijke materialen winnen aan populariteit.

Natuurlijke sfeer in de tuin

Plantenbakken van hout stralen natuur en sfeer uit en hebben, net als plantenbakken van steen, als voordeel dat ze ‘mooi’ verouderen. Een bak van kunststof wordt met de jaren vooral lelijk en vies, terwijl een bak van hout er steeds natuurlijker uit gaat zien. Als een houten bak met alg of mos begroeid raakt zal men niet zeggen het hij er vies uitziet maar eerder ‘verweerd’ en dat klinkt een stuk romantischer.

Wie houdt van natuurlijke materialen maar wel graag een plantenbak wil die lang meegaat, kiest voor een plantenbak van (milieuvriendelijk gekweekt) hardhout. Deze bakken zien er fraai uit en blijven heel lang mooi. Teak is een houtsoort die onbewerkt na een tijdje vergrijst. Als je dat mooi vindt is dat prima, zo niet, dan moet het hout regelmatig behandeld worden met teakolie.

Houten plantenbakken voor in huis

Houten bakken worden vooral gezien in grote modellen voor buiten. In de tuin komt zo’n grote houten bak goed tot zijn recht. Maar ook in huis zijn houten plantenbakken heel fraai. Het gaat dan om bakken die vanbinnen bekleed zijn met kunststof folie. Ze kunnen in een strak model zijn vormgegeven maar ook in een rustiek model, met knoesten en een nonchalante afwerking.

Inspirerende ruimte

Je kunt met houten plantenbakken de sfeer in een ruimte omtoveren en van een saai kantoor een inspirerende ruimte maken. Zet de bakken hiertoe vol met wuivende pluimen of een andere interessante plant met veel structuur. Hout vraagt om groot, dus geen petieterige bakjes met kleine plantjes maar liever een paar grote bakken als een statement in de ruimte. Houten plantenbakken zijn niet altijd goedkoop maar kunnen heel mooi zijn en dus de moeite waard. Geen zin om veel geld uit te geven? Er zijn ook houten plantenbakken van goedkopere houtsoorten. Binnenshuis zijn die net zo geschikt als plantenbakken van andere houtsoorten omdat ze niet te lijden hebben van de elementen.

Gekleurde houten plantenbakken

Houten bakken hoeven niet altijd naturel gekleurd te zijn. Ook in kleur zijn ze heel decoratief en wit is natuurlijk een heel mooie klassieke kleur die een zomerse look geeft aan een serre of uitbouw. Wit geschilderd hout heeft een vakantie-feel die zonnig stemt. Vooral in combinatie met grijsgroene beplanting en gras-achtige soorten krijg je daarmee het gevoel dat je in de duinen zit.

Comments are closed.