Hoe weet ik of een franchise formule werkt?

Er zijn in Nederland vele franchise formules. Als ondernemer wil je natuurlijk wel of een franchise formule echt werkt alvorens je voor zo’n formule kiest. Als je niks over een betreffend bedrijf op het internet kunt vinden en er verder geen mensen iets over het franchise concept kunnen vertellen, dan kun je maar beter niet bij zo’n concept instappen. Je moet wel referenties hebben als je ergens instapt en weten waar je aan begint.

Franchisegever

Natuurlijk zijn er voor de franchisegever ook tal van risico’s. Dat moet een franchisenemer niet onderschatten. Het imago van een franchise formule kan namelijk ernstig worden beschadigd door een franchisenemer als deze domme dingen gaat doen. Een franchisegever heeft hier natuurlijk wel enigszins grip op, maar voor een groot deel moet de franchisenemer het toch zelf doen. Dit zijn risico’s waar een beginnende franchisegever goed over dient na te denken, omdat franchising natuurlijk niet zo maar iets is en waar je ook flink onderuit kunt gaan. Je moet goed de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen als je begint met franchising.

Tot slot

We benoemen nu een aantal zaken die misschien verkeerd zouden kunnen uitpakken, maar er zijn voor de franchisegever vanzelfsprekend ook genoeg voordelen. Anders zouden er immers geen franchise formules bestaan. Om een aantal voordelen te noemen: een franchisegever hoeft over het algemeen weinig te investeren bij de uitbreiding van zijn of haar bedrijf. Vestigingen die onder franchise vallen doen het vaak beter dan vestigingen die slechts een filiaal zijn.

Comments are closed.