Hoe staat het met de koopkracht?

Het Nibud heeft enkele dagen nodig voor een onderzoek naar de gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord voor de koopkracht. Het duurt zeer waarschijnlijk niet langer dan een week, zegt een woordvoerder.

Feiten en cijfers

De grootste oppositiepartijen willen dat het kabinet zo snel mogelijk met cijfers laat zien wat de financiële gevolgen zijn van het regeerakkoord van VVD en PvdA. Ook willen ze dat het Nibud de gevolgen voor de koopkracht op een rij zet.

Gevolgen in de markt

Wanneer de koopkracht van de consumenten zal afnemen dan werkt dit door op de totale markt. Ook voor verschillende beroepsgroepen zal het zwaar worden om hun hoofd boven water te houden.
Denk alleen eens aan de bouwsector. Wanneer de koopkracht daalt hebben consumenten geen geld meer om een nieuwe badkamer of schuifpui aan te schaffen. Dit heeft direct veel invloed op veel bedrijven, waardoor meer ontslagen niet uit te sluiten zijn. Rikus Wiersema, tegelzetter van beroep ziet dan ook zware tijden aankomen en overweegt om zijn bedrijf te sluiten.

Nibud

PVV-leider Geert Wilders benadrukte dat het belangrijk is dat een onafhankelijke instantie als het Nibud de gevolgen voor de koopkracht uitrekent. Eerder stelde het CDA dat al voor, maar daar bleek toen onvoldoende steun voor in de Tweede Kamer. Roemer zal dinsdagmiddag in de Kamer zo’n verzoek opnieuw doen namens de oppositiepartijen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.