Hoe blijven mijn tuinmeubelen mooi?

Zonlicht, regen en andere weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat uw tuinmeubelen al snel minder mooi worden. Vaak krijgen houten tuinmeubelen een grijze uitstraling door de weersomstandigheden. Het zou kunnen zijn dat u dit mooi vindt, maar wanneer u dit toch liever niet ziet gebeuren staan hieronder enkele tips om uw tuinmeubelen mooi te houden.

Het houtsoort van de tuinmeubelen

Teak en hardhout zijn de meest gebruikte houtsoorten voor houten tuinmeubelen. In deze houtsoorten zitten kleine verschillen, zo is teakhout lichter dan hardhout en bevat teakhout van nature meer olie dan andere houtsoorten. Hierdoor hebben ze eigenlijk maar weinig tot geen behandeling nodig. Wanneer u het hout gaat behandelen is het belangrijk om uw tuinmeubelen eerst te reinigen met een speciale houtreiniger.

Behandelmethoden

Houten tuinmeubelen worden over het algemeen gemaakt van teakhout en hardhout. Deze kunnen worden behandeld door vier verschillende methodes: oliën, lakken, beitsen of onbehandeld laten.

  1. Oliën
  2. Beitsen
  3. Lakken
  4. Onbehandeld laten

Oliën

Ook al bevat een teakhouten tuinset van nature veel olie, is het toch aan te raden om deze tuinmeubelen twee maal per jaar in te oliën. Wanneer u de tuinmeubelen behandeld met olie blijft ook teakhout mooier en dit kan houtrot tegengaan. Wanneer er sprake is van warm weer is het namelijk goed mogelijk dat het hout toch uitdroogt. De tuinmeubelen dienen echter goed schoongemaakt te worden met een houtreiniger voordat u de tuinmeubelen gaat in oliën. Wanneer de tuinmeubelen goed schoon zijn gemaakt kunt u de olie er met een doek inwrijven.

Beitsen

Door tuinmeubelen te beitsen voor komt u dat er vocht inkomt. Wanneer u gebruik maakt van een uv-bestendige lak, dan bent u ook van de grijze verkleuring af. Uw houten tuinmeubelen dient u eerst schoon te maken en licht op te schuren alvorens u deze gaat behandelen. Teakhout is niet met lak te bewerken, omdat deze olie bevat.

Lakken

Ook tuinmeubelen zijn te lakken met een ondoorzichtige lak. Verstandig is om een goede grondverf als basis te gebruik en de meubels twee keer met een weerbestendig lak af te lakken. Ook bij deze methode geldt dat dit niet mogelijk is voor de teakhout tuinmeubelen.

Onbehandeld laten

Dit is de makkelijkste van de drie methodes. Door het niet behandelen, zal het hout sneller gaan vergrijzen en zal het hout meer gaan weken. Het ligt aan uw smaak of u dit mooi vindt. Wel zult u korter met u meubels kunnen doen.

Comments are closed.