Het geheim van de smid

Een smederij is de werkplaats van een smid. Al vanaf vroeger heeft een smederij een smidsvuur, waar het te bewerken object (meestal van ijzer) gloeiend heet gestookt kan worden, een aambeeld (voor het bewerken van het heet gestookte voorwerp) en een werkbank (voor verdere bewerking van het smeedstuk). Ook vindt men allerhande tangen van verschillende vorm om het gloeiende ijzer vast te houden als ook een aantal hamers van verschillende vorm en gewicht.In het smidsvuur wordt met behulp van brandstof, steenkool of houtskool, en extra zuurstof. Om het te besmeden voorwerp te kunnen vervormen wordt het object verhit tot over 1000 graden celcius.

Een smid is een zeer oud beroep dat is ontstaan in de tijd dat de mens met metaal is gaan werken. Vroeger was de smid zeer belangrijk voor de boeren. Hij maakte alle benodigde gereedschappen die de boer nodig had voor het bewerken van het land. Ook maakte hij voor andere beroepen verschillende gereedschappen. Hierbij kan je denken aan de timmerman, schoenmaker en het leger.

Tegenwoordig is het werk van de smid vervangen door machines. Deze machines hebben een veel grotere productiesnelheid die voor het dagelijkse leven nodig is. Dit zorgt ervoor dat het beroep smid steeds minder word beoefend. Het beroep van goudsmid of zilversmid wordt relatief nog wel vaak uitgeoefend. Hierbij wordt er met edele metalen als goud en zilver verschillende sieraden gesmeden. Ook zijn er nog steeds mensen die het beroep van hoefsmid uitoefenen.

De meeste mensen met de achternaam smid en afleidingen hiervan hebben waarschijnlijk voorouders die smid zijn geweest.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.