Heb ik recht op alimentatie?

Scheiden is een treurige en soms heftige gebeurtenis. Er rollen allerlei emoties in het rond, emoties die je soms wel en soms niet kan beïnvloeden en naast dat allemaal is het ook nog eens stressvol. Alles wat stevig hing, hangt nu los aan een zijde draad. Er gaan vragen door je heen, hoe gaat mijn leven eruit zien? Waar ga ik wonen? Hoe gaat het financieel veder en hoe moet het verder met de kinderen? Het is zo belangrijk mogelijk dat jullie allebei aan een frisse start beginnen in jullie nieuwe leven en dat geld ook voor de kinderen. Daarom is het belangrijk om zekerheid op te bouwen. Die zekerheid kunnen jullie opbouwen met de alimentatie. In deze blog lichten wij de twee vormen van alimentatie nader toe.

Waarom is alimentatie belangrijk

Alimentatie is een belangrijk middel om zekerheid op te bouwen. Zekerheid voor jou, voor je ex-partner en voor de kinderen. Jullie maken afspraken met hoe het nu verder moet met jullie bezittingen. Alles moet eerlijk verdeeld worden. Als de ene partner meer verdient dan de andere partner en dan praat ik over grote getallen van verschilheide. Moet er partneralimentatie betaald worden aan de minder verdiende ex-partner. Hoelang dat betaald moet worden ligt aan het aantal huwelijk jaren dat jullie samen hebben gedeeld, maar over het algemeen is het een periode van 12 jaar. Het belangrijkste is de kinderalimentatie bij minderjarige kinderen. Die wordt door de ex-partner betaald aan de ouder die de verantwoordelijkheid van het kind op zich gaat nemen. Een kind opvoeden is niet goedkoop en nu de verzorgende ouder die verantwoordelijkheid heeft kan het aardig duur worden en daarom betaald de andere partner een bijdragen. Die bijdrage betaald de partner tot het kind 21 jaar is geworden en dus volgens de wet echt volwassen is. Wel kan er als het kind 18 jaar is geworden en eigen geld binnen krijgt van school en werk de bijdrage verminderd worden. Dit wordt altijd overlegd met beide ouders en eventueel de rechter.

Hulp bij de berekening van kinderalimentatie

Het is verstandig om de hulp in te schakelen bij de berekening van kinderalimentatie. Een specialist weet precies waarmee hij rekening mee moet houden. Voor jullie beide is het waarschijnlijk een nieuwe situatie, dus de kans is groot dat er dingen over het hoofd gezien worden.  Een mediator is bijvoorbeeld zo’n specialist, naast het gezamenlijk komen tot afspraken weet hij of zij precies waar jullie rekening mee moet houden. Voor meer informatie raadpleeg een specialist in jullie nabije omgeving.

alimentatie

Comments are closed.