Goede webteksten, hoe herken je ze

Webteksten zijn overal en ze worden een steeds belangrijker middel om mensen mee te bereiken. Als bedrijf kun je er haast niet omheen, je boodschap of product moet online te vinden zijn als je je klanten en medewerkers wilt bereiken. Webteksten worden steeds meer gebruikt om informatie te delen, maar wat maakt een goede tekst?

Een pakkende titel

De titel van een tekst pakt de aandacht van de lezer. Zorg dat je titel representatief is voor de rest van je tekst en dat er iets is wat de interesse van de lezer opwekt. Laat de titel van je webtekst eruit springen, speel met leestekens, maakt er iets unieks van.

Ken je publiek

Goede webteksten sluiten aan bij de doelgroep waarvoor ze bedoeld zijn. Voordat je begin met het schrijven van een tekst is het belangrijk na te gaan voor wie je schrijft. Leer je doelgroep kennen: Wat interesseert je doelgroep, in welke leeftijdscategorie van je doelgroep, wat is de achtergrond van je doelgroep. Door je te verdiepen in je publiek, kun je je tekst zo schrijven dat deze resoneert met de lezer, hierdoor komt je boodschap beter over.

Bouw je tekst op

De opbouw van een tekst is bepalend voor het overbrengen van je verhaal. Neem de lezer mee, start je webteksten met een inleiding. Vervolgens zet je je verhaal uiteen door gebruik te maken van verschillende alinea’s, met tussentitels en voldoende witregels die de tekst overzichtelijk houden. Sluit je tekst af met een conclusie of een korte samenvatting. Sla terug op wat je eerder besproken hebt in je tekst. Zo wordt het verhaal nogmaals duidelijk uiteen gezet voor je lezer.

Goede webteksten houden zich aan een aantal richtlijnen

Webteksten zijn een steeds belangrijker middel om een boodschap mee over te brengen aan consumenten. Er zijn een aantal richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van een goede tekst. Zo is een pakkende titel belangrijk, dit is de eyecatcher van je tekst. Daarnaast is het belangrijk dat je je lezer kent, voor wie schrijf je en welke schrijfstijl sluit bij hen aan. Tot slot, bouw je tekst op door gebruik te maken van een inleiding, middenstuk en een afsluitende conclusie of samenvatting. Zet je tekst overzichtelijk op en breng de boodschap van je webteksten zo duidelijk mogelijk over. Als je zelf niet weet hoe je het beste een goede webtekst schrijft, kun je altijd iemand inhuren en de website teksten laten schrijven.

Comments are closed.