Goed slapen is belangrijk

Dit artikel is geschreven voor de mensen die moeite hebben met slapen. Lekker slapen en je uitgerust voelen is niet van zelf spreken, in ieder geval niet voor iedereen. In dit artikel noem ik twee stoffen die een belangrijke rol spelen bij het slapen. De tips gaan over hormonen en dergelijk en niet over bijvoorbeeld een daglichtlamp. Hoewel dit wel werkt bij het wakker worden gaat dit artikel over de nachtrust. Hopelijk blijft zo de winterdepressie buiten de deur.

Melatonine
De waak-slaapcyclus wordt gevormd door melatonine. Je lichamelijke klok bepaalt de afgifte van melatonine. Het staat ook wel bekend als het slaaphormoon en zorgt ervoor dat je moe wordt en in slaap kan vallen. Midden en later in de avond wordt melatonine aangemaakt om ervoor te zorgen dat je goed kan slapen. De hoeveelheid licht die je binnenkrijgt heeft te maken met de hoeveelheid melatonine die je lichaam vrij geeft. Fel en blauw licht werkt de aanmaak van melatonine tegen. Om deze reden hebben veel nieuwe smartphones de functie night shift. Hierdoor wordt het beeld wat roder en dit gaat de aanmaak van melatonine niet tegen. Denk bijvoorbeeld maar aan de rode gloed die de hemel krijgt bij de ondergaande zon.

Serotonine
Dit is één van de belangrijkste neurotransmitters in ons lichaam. Het zorgt voor dat we een goede stemming hebben, het beïnvloed ons eetgedrag en onze slaap. Voldoende serotonine in de hersenen brengt rust. Een laag serotonine gehalte kan leiden tot angst, onrust en depressie. De stof 5-htp is een stof die ervoor zorgt dat er voldoende wordt aangemaakt. Als je 5-htp als supplement slikt wordt dit aanbevolen om ’s avonds te doen omdat het de nachtrust bevorderd.

Door goed te slapen en een goed dieet te volgen zorg jij er voor dat deze stoffen en dus je hormonale stelsel in balans zijn. Dit geeft je een goed gevoel.

Comments are closed.