Gezondheid op het werk tijdens seizoensovergangen

Het is juist tijdens seizoensovergangen waarin het temperatuur flink veranderd dat men vatbaarder wordt voor verkoudheid of een griepje. En dat betekend ook dat er in die tijden meer mensen zich ziek melden, en dat is slecht voor de productiviteit op het werk en daarmee de te behalen omzet.

Kans op griep en verkoudheid terugdringen

Velen worden aangestoken door een ander die griep heeft en zo ook griep krijgen of verkoudheid oplopen. Door werknemers ervan bewust te maken dat griep en verkoudheid op het werk sterk teruggedrongen kan worden door de handen vaak te wassen zullen meer denken aan de eigen handhygiëne. Inlichting is daarom van groot belang om ook werkelijk resultaat te boeken met het terugdringen van griep op het werk. Mocht iemand toch griep krijgen is het belangrijk dat diegene thuis uitziekt en niet langer op het werk blijft dan nodig is. Misschien voelt diegene zich schuldig om thuis te zijn, maar als diegene op het werk blijft zal hij of zij anderen aansteken waardoor het probleem alleen erger wordt. Het is dus sociaal om bij ziekte thuis te blijven tegenover je collega’s. Zo wordt de werknemer zelf sneller beter en worden anderen niet aangestoken. In feite kan je dat een win-win situatie noemen.

Stimuleer hygiëne en tijdig ziekmelding

Een werkgever kan het stimuleren dat men bij ziekte direct naar huis gaat om te laten weten dat een werknemer niet scheel aangekeken wordt door naar huis te gaan. Vaak ziet men er tegenop om zich ziek te melden waardoor men te lang met ziekte blijven werken. Geef daarom het personeel een goed gevoel bij het ziek melden waardoor zij de volgende keer niet langer dan nodig is op het werk blijven.

Het belangrijkste om kans op virussen, griep en verkoudheid terug te dringen is daarom inlichting. Door inlichting laat je het personeel weten dat het een plicht is naar elkaar toe en naar de werkgever om verantwoord met handhygiëne om te gaan en dat moet voor een verbetering zorgen betreffende de naleving.

Comments are closed.