De verschillende bouwstijlen in houten woningen.

Houtbouw komt meer en meer voor in ons land. In dit artikel geven we wat meer uitleg over de verschillende soorten houten woningen. Houten huizen worden in Nederland ook wel Finse woningen genoemd, omdat ze veel voorkomen in de Scandinavische landen. Het hout daarentegen is meestal afkomstig uit Oost-Europa. Vooral omdat hout daar sneller groeit en de werkkracht er goedkoper is. Houten huizen worden ook veel als prefab pakketten verkocht. De bouwpakketwoningen zijn zorgvuldig ontworpen en kunnen bijna volledig op maat worden ingedeeld. Er is een onderscheid in de verschillende bouwstijlen van houten huizen.

Houtstapelbouw

Bij deze techniek worden massieve balken met een dikte van 5 tot 10 cm geplaatst zodat deze een muur vormen. De wanden worden versterkt met verticale balken. Voor een verdere afwerking van deze houtbouw kunnen verschillende folies geplaatst worden, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.

Skeletbouw

De wanden, vloeren en daken bestaan uit een raamwerk van balken. De buitenkant wordt betimmerd met schijn logs, de binnenkant kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Skeletbouw is aantrekkelijk van prijs en heeft daarnaast ook een licht gewicht. Deze methode is een uitstekende keuze voor grotere woningen of gebouwen.

Logbouw

Bij logbouw wordt er gebruikt gemaakt van hele boomstammen. Dit zorgt ervoor dat er geen isolatie nodig is omdat de wanden dik genoeg zijn. Er wordt bij deze techniek veel hout gebruikt en de modellering gebeurt handmatig. Dit maakt deze bouw aanzienlijk duurder.

Deskundig advies

Ondanks dat houten woningen in Nederland niet veel voorkomen, kunt u toch gemakkelijk professioneel advies krijgen bij gespecialiseerde bedrijven. Want wie wil bouwen in hout, moet zich bewust zijn van de eigenschappen en het onderhoud. Hout kan jarenlang meegaan, maar het onderhoud speelt daarbij een doorslaggevende rol.

Mocht u vragen hebben of vrijblijvend meer informatie willen over houten woningen of houtbouw kunt u eenvoudig contact opnemen of een offerte aanvragen bij houtbouwbedrijven uit uw regio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.