Coverband of feestband?

Stel: je bent op zoek naar een goede band voor je feestje en gaat even een rondje googlen om een band te vinden. Dan blijkt dat er vele bands zijn die zich presenteren als coverband of als feestband. Voor veel mensen blijkt het lastig te zijn om een goede keuze te maken voor een band die past bij de soort gelegenheid en het type feest dat zij organiseren. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een feestband en een coverband en waar je op moet letten als je een keuze maakt.

Coverband

Een coverband is een band die zich, het woord zegt het al, primair richt op het spelen van covers. Dit zijn niet zelf geschreven nummers, maar nummers van andere, meestal bekende, bands. Er zijn coverbands die zich specialiseren in het spelen van nummers van 1 bepaalde bands en willen dit zo goed mogelijk naspelen, dit worden tribute bands genoemd. De meeste coverbands richten zich echter op een bepaald genre, bijvoorbeeld gothic, pop, rock, dance, etc. Dit type coverband speelt vaak een breed repertoire van nummers van diverse artiesten uit dat betreffende genre. De meeste coverbands zijn daarbij gericht op het bouwen van een lekker feestje, maar er zijn ook bands die juist proberen om nummers zo goed mogelijk na te spelen of juist hun eigen draai er aan te geven. De keuze hiervoor is vooral eentje die smaak bepaald is. Een goed voorbeeld van een coverband is Day Out uit Amsterdam.

Feestband

Een feestband is een band, en ook dit woord zegt het eigenlijk al, die zich vooral richt op het maken van een feestje en het publiek vermaken. De insteek is daarmee duidelijk anders dan bij sommige coverbands. Feestbands spelen over het algemeen een repertoire dat vooral bedoeld is om het publiek mee te laten zingen, een interactieve show te geven en de tent op zijn op te zetten. Bij feestbands zie je dan ook vaker dat er een groterndeels Nederlandstalig repertoire wordt gespeekld, daar waar coverbands vaker Engelstalige muziek spelen. Feestbands worden vaker ingehuurd voor tenstfeesten, carnaval, en feestjes waar het belangrijk is dat er gehost wordt. Een voorbeeld van een feestband is Day Out feestband uit Utrecht .

Keuze

Wat past er nou beter bij jouw feest? Maak je de keuze voor een feestband of voor een coverband? Dat hangt helemaal af van het soort feest dat je geeft en de rol die je de band wilt geven op het feest. Zijn ze muzikaal behang of moeten ze de sfeer bepalen en de tesnt op zijn kop zetten? Ook je eigen muzieksmaak is een belangrijke factor in de keuze voor een band. Wij wensen je succes met de keuze!

Comments are closed.