Blij worden van sociale dingen als HSP

Hoogsensitief zijn, of ook wel hooggevoelig zijn, is een verhoogde extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Dit is soms best wel vermoeiend en het kan zelfs leiden tot overspanning of zelfs een burn-out. Je kunt er niets aan doen als je hoogsensitief bent, want je wordt hiermee geboren, maar je kunt er wel voor zorgen dat je weet hoe je kunt omgaan met hooggevoeligheid.

Als je hoogsensitief bent, betekent dat totaal niet dat je niet van sociale gelegenheden en gezelligheid houdt! In tegendeel, je kunt er zelfs heel erg van genieten, maar het heeft wel een keerzijde. Voor hoogsensitieve mensen is het namelijk soms best vermoeiend door alle prikkels. Hier zijn een aantal tips om te zorgen dat je niet overprikkeld raakt tijdens sociale dingen als HSP.

 

Tip 1: één op één afspreken

Als HSP is het best wel vermoeiend om in een grote groep te zijn. Wil je weer eens bijkletsen met vriendinnen? Spreek dan één op één af en niet met al je vriendinnen tegelijk. Hierdoor heb je minder last van prikkels en het is nog gezellig ook, want zo kun je een echt goed gesprek hebben met elkaar.

 

Tip 2: een plek die je kent

Nieuwe dingen zorgen voor veel prikkels. Als je dus een nieuw iemand gaat ontmoeten, spreek dan af op een plek die je al kent, hierdoor is niet alles nieuw tegelijk en voel je je daar op je gemak.

 

Tip 3: plan je agenda niet vol

Als HSP heb je vaak het gevoel dat je mentaal moe bent en dat je je hoofd leeg moet maken voordat je weer aan een nieuwe activiteit begint. Geef jezelf daar de kans voor! Als je allemaal afspraken na elkaar inplant zul je zien dat je aan het einde van de dag helemaal leeg bent. Je hebt als HSP nu eenmaal wat meer tijd nodig om bij te komen van ervaringen.

 

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips en kun je voortaan altijd genieten van sociale gelegenheden.

Comments are closed.