Autoverkoop gaat niet goed

Het gaat dramatisch slecht met de autoverkopen in Nederland. In oktober werden maar liefst 38% minder nieuwe auto’s verkocht. Alleen het automerk Ford wist een kleine winst te behalen.

Hoger BTW tarief

Oktober is de eerste maand waarin het btw-tarief op 21% staat. In oktober werden slechts 26.896 nieuwe personenauto’s geregistreerd, tegenover 43.635 stuks in dezelfde maand in 2011, een afname van 38,4 procent. Hiermee is oktober in 2012 tot nu toe de veruit de slechtste verkoopmaand.

Besteedbaar inkomen

Met de nieuwe plannen van de regering in Nederland zal de autoverkoop ook in 2013 blijven dalen en zal ieder autobedrijf het zwaarder krijgen.

Het besteedbaar inkomen voor particulieren, goed voor ruim de helft van de nieuwverkopen, gaat dan omlaag en de kosten omhoog. Bovag en RAI voorzien voor de markt van bestelwagens geen herstel volgend jaar. Sinds de vorige crisis in 2009 daalde de verkopen van bedrijfsbusjes fors. ”Naar verwachting komen de verkopen dit jaar rond de 57.000 en dat zal in 2013 niet anders zijn”, aldus de Bovag.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Natuurlijk krijgen autobedrijven het niet makkelijk de komende tijd. Particulieren rijden langer door in hun oude auto om zo nog een paar jaar vol te houden. Veel particulieren komen dan wel bij hun garage terecht voor onderhoud. De verwachting is dan ook dat autobedrijven die een garage intern hebben toch meer aanloop gaan krijgen. Ook de APK keuring blijft natuurlijk zijn markt behouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.