Asbest en de risico’s

In veel oude woningen en schuurtjes komt nog asbest voor. Vroeger werd asbest gezien als hét ideale afwerkmateriaal. Het was ijzersterk en ging jarenlang mee. Daarnaast is het bestand tegen alle weersinvloeden. De laatste jaren is dit, zoals iedereen weer, niet meer het geval en zijn de risico’s in kaart gebracht met alle gevolgen van dien.

Welke risico’s zijn er?

Over het algemeen geldt de regel dat asbest niet schadelijk is als het heel blijft en je dus niet in aanraking komt met de vezels. Het is zijn juist de vezels die bij langdurige blootstelling zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Er bestaan vele soorten asbest, maar allen hebben dezelfde gevaarlijke eigenschappen. Het is niet voor niets dat asbestsaneringsbedrijven beschermt zijn door het dragen van speciale kleding.

Asbest (laten) verwijderen

Wanneer je asbest aantreft in bijvoorbeeld jouw woning. Dan is het verstandig om dit niet te beschadigen. Ga er dus nooit in boren of zelf proberen asbest te verwijderen. Wanneer u overweegt om de asbest te laten verwijderen, schakel dan altijd even uw gemeente in. Ze kunnen u adviseren en verder helpen met de asbestsanering.

Feiten en cijfers

In het verleden werd asbest veel gebruikt in de bouw van woningen. De risico’s van asbest waren toen nog niet bekend en daardoor zal de komende jaren een piek komen van mensen die sterven aan asbestkanker. Daarnaast komen de volgende ziektes veelvuldig voor: longkanker, longvlies- en buikvlieskanker en asbestose (stoflongen).

Neem dus geen risico en schakel altijd professionele hulp in om asbest te verwijderen.

Comments are closed.