Asbest, een gevaarlijke stof

Asbest werd vroeger heel veel gebruikt, totdat werd bepaald dat asbest heel slecht is voor de gezondheid. Asbest is een verzamelnaam en bestaat uit hele kleine vezels die in de natuur voorkomen. Die vezels zijn zo klein dat ze niet te zien zijn met het blote oog. Asbest is dus eigenlijk een natuurproduct dat bestaat uit mineralen en in Canada, Amerika en Rusland wordt gewonnen. Asbest wordt al lang gebruikt voor verschillende doeleinden. De oude Romeinen gebruikten het bijvoorbeeld voor lampenpitten en Karel de Grote bezat een kleed van asbest.

Asbest in de bouw

Asbest werkt goed isolerend en is ook slijtvast en heel sterk. Daarnaast is asbest ook goedkoop. Genoeg redenen dus waarom asbest veel werd gebruikt in de bouw. Pas eind jaren 80 werd bekend dat asbest gezondheidsrisico’s met zich meebracht en werd het vervangen door andere materialen. De gevolgen van asbest zijn dan ook niet positief en kunnen verschillende vormen van kanker veroorzaken.

Asbest verwijderen

Woningen die voor de jaren 80, jaren 90 zijn gebouwd kunnen vaak nog asbesthoudende materialen bevatten. Zolang dat er geen schade aan deze materialen is, bestaat er ook geen gevaar voor de gezondheid. Bij afbraak van de woning of bij bijvoorbeeld een brand, kunnen er asbestdeeltjes vrijkomen en ontstaat er een risico.
Voor asbest verwijderen gelden er strenge regels. Het is dan ook gevaarlijk om asbest zomaar te verwijderen. U neemt beter geen risico’s wanneer u denkt dat er asbest in verwerkt is en neemt het best contact op met een gecertificeerd asbestverwijdering bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.