Alles over HDMI, HDMI kabels en aanverwante HDMI apparatuur

HDMI, de zogenaamde High definition multimedia interface, is een aansluiting voor digitale niet-gecomprimeerde audio en video signalen. Met de 19-dradige HDMI kabels kunt bijvoorbeeld uw DVD/Bluray speler aansluiten op uw televisie. Deze kabels zijn in staat om met 14,9 gigabit per seconde niet-gecomprimeerde digitale beeld en geluid signalen door te geven. Dit in tegenstelling tot de voorgaande soorten kabels die enkel analoge beeld en geluid signalen door konden geven. De kwaliteit van de beeld en geluid signalen zijn digitaal veel beter dan analoog. Zo haalt u dus het beste uit uw apparatuur.

HDMI kabel

HDMI kabel

De eerste HDMI kabel kwam in december 2002 op de markt en is ontstaan door een samenwerking tussen meerdere bedrijven. Zij waren opzoek naar een audio/video kabel die sneller en beter beeld en geluid signalen kon doorgeven en toepasbaar was op meerdere vlakken. In 2003 kwamen de eerste consumenten producten op de markt die compatible waren met de HDMI kabels.

Technisch gezien bestaan er vijf type HDMI kabels:

  • Type A; dit zijn 19 dradige kabels gemaakt voor thuisgebruik. Dit is de standaard HDMI kabel welke in veel woonkamers is te vinden.
  • Type B; dit type kabel bestaat uit 29 draden en is geschikt voor professioneler gebruik zoals in de filmindustrie.
  • Type C; dit type kabel heeft, net als type A, ook 19 draden. Echter is de connector aan beide uiteinde een stuk kleiner. Hier zit de zogenaamde mini-HDMI connector aan. Dit maakt de kabel uitermate geschikt voor het aansluiten van draagbare multimedia.
  • Type D; net als type C heeft deze kabel 19 draden en kleinere connectoren. De connectoren van deze kabel zijn echter nog kleiner dan die van type C: de zogenaamde micro-HDMI connectoren.
  • Type E; deze kabels hebben wederom 19 draden alleen zijn ze geschikt gemaakt voor de auto industrie. Deze kabels zal je dus niet snel in de gewone winkel aantreffen.

Met standaard kwaliteit HDMI kabels wordt het aangeraden om niet verder dan een lengte van 5 meter te gaan. Alles daarboven kan lijden tot kwaliteitsverlies in het beeld en geluid signaal. Kabels van een hogere kwaliteit kunnen afstanden tot 15 meter overbruggen zonder signaalsterkte te verliezen.

Met de komst van de HDMI kabels zijn er ook de nodige bijhorende apparaten op de markt gekomen. Zo zijn er HDMI splitters, om het HDMI signaal te splitsen naar meerdere beeldschermen. HDMI schakelaars, deze kunt u gebruiken wanneer u meerdere apparaten wilt aansluiten op één enkele HDMI ingang. Met HDMI versterkers kunt u het beeld en geluid signaal versterken om langere afstanden te overbruggen. HDMI omvormers worden gebruikt HDMI signalen om te vormen naar andere audio en video signalen of vice versa.

Op dit moment zijn bedrijven als Panasonic, Philips, Samsung, Sharp en Sony al druk bezig met de zogenaamde wireless high definition. Doormiddel van ultra-widebandtechnologie worden de signalen draadloos verzonden. Hiermee wordt het mogelijk om apparaten via het HDMI protocol draadloos aan te sluiten. U heeft dan geen kabels meer nodig om uw Bluray speler aan te sluiten op de televisie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.