Afwijkingen bij een 20 weken echo

Wanneer je in blijde verwachting bent, brengt dit toch enige zorgen met zich mee. Je wilt natuurlijk het liefste dat je kleine wondertje gezond geboren wordt. Gelukkig kan er door vele echo’s en testen al veel duidelijk worden. De 20-weken echo is een van de echo’s waardoor je te weten kan komen of je wondertje bepaalde afwijkingen heeft of niet. Echter kan de 20-weken echo geen 100% zekerheid geven op een gezonde baby.

Keuze
Of je een 20-weken echo wilt laten doen, mag je helemaal zelf bepalen. Iedereen heeft zijn eigen redenen om het wel of niet te doen. Een 20-weken echo, de naam zegt het al, wordt gehouden rond de 20-weken van je zwangerschap. Tijdens deze echo kan er naar voren komen of je kindje een afwijking heeft of niet. Echter is het belangrijk om te weten, dat niet alle afwijkingen te zien zijn en hierdoor kan de echo geen 100% zekerheid geven op een gezond kindje. Daarnaast kun je het geslacht van je baby te weten komen, als je dat wilt.

Afwijkingen
Tijdens de 20-weken echo kunnen er afwijkingen vermoed wordt worden. Als dit het geval is, zal er gekozen worden voor een vervolgonderzoek. In dit geval mag je ook weer geheel zelf weten of je dit wilt laten doen of niet. Hieronder een rijtje van de meest voorkomende afwijkingen:

– Nierafwijkingen (1 op de 40 baby’s)
– Hartafwijkingen (1 op de 125 baby’s)
– Neurale buisdefecten (1 op de 700 baby’s)
– Buikwandafwijkingen (1 op de 4000 baby’s)

Zoals je kunt zien is de nierafwijking de meest voorkomende afwijking. Gelukkig is het in de meeste gevalle niet erg en komt het omdat er iets niet goed is met de urineleider. In de meeste gevallen is het tijdelijk, wel kan het in sommige gevallen blijvend zijn.

Comments are closed.