7 Kritieke SEO fouten van webshop beheerders

Wanneer er een nieuwe webwinkel gelanceerd wordt met honderden of zelfs duizenden producten  verwacht men dat de bezoekers via zoekmachines aan de lopende band zullen binnen stromen. Helaas is het toch niet zo simpel om aan bezoekers te geraken.

Een webwinkel wordt op regelmatig basis geupdate met nieuwe producten en producten die niet meer verkocht worden of producten die onvoldoende converteren worden verwijderd. Daarom is het optimaliseren van een webshop veel lastiger dan een webblog of een simpele bedrijfswebsite.

In dit artikel bespreken we de 7 meest voorkomende fouten bij webwinkels wat betreft zoekmachine optimalisatie.

1 – Onvoldoende product beschrijving

Wanneer er een tekstuele beschrijving van een product ontbreekt op de pagina, zullen de kansen zeer klein zijn om in de top 10 te geraken.

We nemen nu als voorbeeld deze laarzen. Een foto zegt natuurlijk veel meer dan woorden, maar zoekmachines kunnen helaas nog geen foto’s zien. Dus het is altijd aangeraden om voldoende beschrijving van het product op de pagina te plaatsen.

Zorg ervoor dat uw product beschrijving sterker is dan de rest van uw pagina. U kunt dit doen door alle woorden op een lege productpagina te tellen en proberen om aantal woorden in uw beschrijving daar boven te houden.

Bij het schrijven van een product informatie moet u letten op de volgende punten:
– beschrijf de kwaliteiten van uw product zodat het help om uw klanten te beslissen
– kopieer noot de inhoud van andere websites, zorg dus altijd voor een unieke beschrijving
– indien mogelijk, test uw beschrijving voor conversies

2 – Product beschrijving van leveranciers

Indien je gestraft wilt worden door zoekmachines voor ‘duplicate content’ dan mag je natuurlijk standaard geleverde beschrijving van uw leveranciers blijven gebruiken.

Het probleem is dat deze informatie ter beschikking gesteld wordt voor vele webwinkels. En de meeste daarvan gebruiken deze product beschrijving in zijn oorspronkelijke vorm en als gevolg worden er pagina’s geïndexeerd met dezelfde inhoud van verschillende webwinkels. Deze pagina’s worden door zoekmachines gefilterd omdat ze niet uniek zijn. Meestal zijn de standaard product beschrijvingen dan ook niet interessant genoeg om succes te boeken.

Probeer dus altijd unieke inhoud te creëren.

Unieke inhoud schrijven voor honderden of zelfs duizenden producten kan een ontmoedigende taak zijn, daarom is het aangeraden om productpagina’s zonder unieke inhoud tijdelijk niet te laten indexeren door zoekmachines. Dit kunt u doen door gebruik te maken van ‘NO INDEX’ metatag.

Dankzij deze methode kan je voorkomen dat uw webwinkel niet beschouwd wordt als een website dat automatisch honderden pagina’s gegenereerd om bezoekers via zoekmachines te krijgen.

3 – Het ontbreken van productbeoordelingen

Ongeveer 70% van de kopers zijn op zoek naar reviews van producten op webwinkels of forums alvorens een product te kopen. Webwinkels waar dergelijke beoordelingen ontbreken riskeren dus een zeer grote percentage van hun potentiele klanten.

Voordelen van product beoordelingen van klanten zijn:
– zij creëren unieke inhoud voor uw webwinkel en het is gratis. Eerder in dit artikel hadden we het over hoe moeilijk het is om unieke content te creëren voor duizenden producten.
– uw product pagina wordt bijgewerkt en zal dus regelmatig bezocht worden door zoekmachines

 4 – Productpagina’s die weinig of niet geoptimaliseerd zijn aan de zoekcriteria van bezoekers

Zorg ervoor dat uw productpagina geoptimaliseerd is aan de zoekcriteria van uw bezoekers. Via welke combinatie van zoekwoorden komen ze terecht op uw webwinkel. Deze zoekwoorden kunt vervolgens verwerken in uw koppen, titel en productbeschrijving. Wanneer je dit niet doet, bestaat er een kans dat je pagina’s geoptimaliseerd zijn voor zoekwoorden waar er niet gezocht wordt.

Enkele tips om uw productpagina te optimaliseren:
– gebruik specifieke informatie zoals modelnummer enz…
– gebruik merknamen in je titels en headings (h1,h2)
– alt tag voor afbeeldingen niet vergeten in te vullen
– voorkom overmatig gebruik van zoekwoorden door deze veel te herhalen

5 – Geen unieke pagina titels

Een ander probleem dat we vaak tegenkomen bij webwinkels is gekopieerde ‘title tag’. Unieke pagina titels wordt normaal als basisprincipe toegepast bij het optimaliseren van een website, maar helaas wordt dit regelmatig vergeten of niet toegepast om een of andere reden.

Hieronder zie je de hoe de title tag van dit artikel  er uit ziet als je het via broncode bekijkt.

Natuurlijk is het voor een webwinkel lastiger om unieke pagina titels aan te maken, omdat je dan met verschillende producten van dezelfde merk zit of zelfs verschillende modellen van dezelfde type product. U zult dus vaak pagina’s hebben met dezelfde zoekwoorden voor producten en merknamen.

Dit probleem kan je aanpakken door unieke combinaties zoals (Merk – Model –Type) te gebruiken als pagina  titels.  Een voorbeeld daarvan is: “Volkswagen – Golf 7 – Highline CRDTI 2.0” of “Porsche – Panamera Diesel – Platinium Edition”.

6 – Het ontbreken van zoekmachine vriendelijke URL’s

Wat zijn zoekmachine vriendelijke URL’s? Een voorbeeld daarvan is: http://www.serdem.be/blog/seo/basis-zoekmachine-optimalisatie-tips.

Web zien duidelijk dat de titel van het blog artikel in de URL zit, “Basis Zoekmachine Optimalisatie Tips”. Voor zoekmachine optimalisatie is het dus zeer belangrijk dat u soortgelijke URL’s aanmaakt voor al uw producten. Dit zorgt namelijk dat u ook unieke URL’s hebt.

Hieronder zijn enkele redenen waarom u voor zoekmachine vriendelijke URL’s moet kiezen.

  1. Duidelijk: Uw bezoekers krijgen een duidelijk beeld wat ze mogen verwachten alvorens ze op de link klikken.
  2. Relevantie: Met relevante zoekwoorden in een URL maakt uw product pagina ook meer kans om hoger te scoren in zoekmachines.

 

7 – Te veel dubbele pagina’s (duplicate content)

Pagina’s die bestemd zijn voor printen, archieven met verschillende sorteer elementen, tags enz… deze elementen vormen alleen maar dubule inhoud. Daarom is het verstandiger om deze niet te laten indexeren door zoekmachines.

De Gouden Regel van SEO – Maak gebruiksgemak een prioriteit

Zoals u weet, is Google een zoekmachine die zeer veel waarde hecht aan haar gebruikers en hun ervaring. Eerst een vooral moet u zorgen dat uw webshop interessant moet zijn voor uw bezoekers. Vinden uw bezoekers het interessant, dan vind Google het ook.

 

Comments are closed.