4k gaming: De toekomst van computer gaming!

De toekomst van de gaming computer is niets minder dan gamen op een resolutie van 4096×2160. Laten we hierover wel onmiddellijk eerlijk zijn, een 4k gaming systeem opzetten is niet goedkoop! In dit artikel bespreek ik kort wat u allemaal nodig hebt om een 4k gaming computer vlot te laten draaien. Let wel, de componenten beschreven zijn enkel specifiek wat u nodig hebt om aan de 4k resolutie te raken, dit naast de componenten die u sowieso nodig hebt zoals in elke computer. (En voor de 4k gaming computer dient u hierbij ook niet echt te besparen op de hoeveelheid ram en processorkracht).

4k gaming computer

  • Een scherm dat de 4k, of met andere woorden ultra HD resolutie aan kan.

In de beginfase hebben de 4k monitoren veel kinderziektes gekend. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Ultra HD resolutie voor lange tijd niet doorgebroken is. Nu zijn de meeste kinderziektes min of meer verwerkt. Binnenkort zijn er 4k resolutie schermen te verkrijgen met een prijskaartje van minder dan € 600 voor een 28 inch schermgrootte.

  • Minimum 2 grafische kaarten

Terwijl uw portefeuille open staat voor de aankoop van een 4k monitor, mag u hem open houden voor de aankoop van 2 high-end grafische kaarten. Zelfs de AMD Radeon 295X2, een dual-GPU, water gekoelde reus raakt alleen aan 22 frames per seconde wanneer het belast is van Crysis 3 met grafische weergave op zeer hoog.  Los van uw natuurlijke computerkracht (zijnde de kracht van de processor en het ram-geheugen), dewelke nodig is om zo’n 8,3 miljoen pixels in een 4K beeld te renderen, hebt u ook zeer veel video RAM nodig. Het ideale is niet alleen eigenaar worden van 2 krachtige grafische kaarten, maar elke kaart zou toch ongeveer 4 GB RAM geheugen moeten hebben, dus een totaal van 8 GB om gaming op 4k resolutie vlot mogelijk te maken.

  • De verbinding tussen computer en beeldscherm

Wanneer u over voldoende grafische kaarten en een 4k monitor beschikt is de kous af denkt u? Wel nog niet helemaal…

De laatste horde die u dient te nemen is de verbinding tussen de ultra HD monitor en de 4k gaming computer. Dit dient te gebeuren via HDMI. De meeste computergebruikers zijn hiermee wel vertrouwd, maar het grote probleem is dat een standaard HDMI kabel geen ultra HD resolutie aan kan. Om een 60 Hz ultra HD monitor te laten werken hebt u een Displayport 1.2 kabel nodig. (Belangrijke noot: De displayport kabels minder dan 1.2 kunnen ook de 4k resolutie niet aan).

  • Conclusie

Gamen op 4k resolutie is niet goedkoop, voor een volledig werkend systeem dient u toch al vlug te rekenen op € 3500. Een lichtpuntje is wel dat de prijzen van computerhardware gestaag dalen, en het in de nabije toekomst wel min of meer betaalbaar zal worden.

Comments are closed.